Med detta blomsterbröd vill jag önska dig GLAD MIDSOMMAR! Hoppas din dag blir precis så som du hoppas och att solens rikliga strålar når dig.
Vi håller på som bäst och förbereder vår dag som är uppdelad i 4 delar och varje del ska bli så kul. Jag återkommer med bilder från vår dag, det kan du lita på.
Middagen kommer serveras hemma hos oss och bland annat kommer detta blomsterbröd serveras. Tänkte att det på alla sätt var passande bröd till maten, eller vad säger du?
Lägger in recept och steg för steg om du är sugen på att göra ett du med. Det är ett enkelt bröd som passar till så mycket.
Blomsterbröd, focaccia som en midsommarkrans
Ingredienser:
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
0,5 dl olivolja
2 msk flytande honung
1 msk flingsalt
550 g vetemjöl special
Grönsaker till blommor så som körsbärstomater, färsk lök, paprika, rädisor, oliver, basilika, gräslök.
Gör så här: Smula jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten och vispa tills jästen lösts upp. Fortsätt med olivolja, honung och flingsalt.
Byt till slev och vänd ner mjölet. Knåda ihop med händerna till en deg och låt jäsa under duk i 30 minuter. Häll olivolja i en ugnsplåt och strö över flingsalt.
Ta ut degen på ett mjölat bord och knåda ihop degen. Tryck sedan ut degen något och för över den till plåten. Tryck nu ut den helt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk och sätt på ugnen på 220°.
Stick ner fingrarna i degen och nagga över hela ytan. Nu ska brödet bli till ett konstverk. Lek fram dina blommor. Jag gjorde så att jag gjorde blommorna först och avslutade med det gröna för att fylla utrymmen. Avslutat med att ringla över olivolja och grädda i neder delen av ugnen i ca 20 minuter, tills brödet fått fin färg.
Mycket färger är det bästa för det ljusa brödet. Bara att ösa på.
Så otroligt kul att ”måla” fram en blommande krans på brödet. Ska bli kul att få servera det idag.
Det är mycket blommor på maten nu. Detta påminner mycket om min morotskaka i långpanna, se HÄR. Vad blir nästa blomattack?
Det härliga är att allting är unikt. Inget bröd kan bli det andra likt. Sådant är härligt.
Så återigen – en riktigt glad midsommar önskar jag dig.
Så himla fin?Tack för tips, bakar den idag?
Vad vacker! Kan man göra denna dagen innan? Eller göra en del dagen innan och sen bara grädda den på midsommarafton?
Fint!
Vilken storlek på ugnsplåten?
Hej.
Ser att du inte sett/svarat på frågan om brödet kan göras dagen innan el om det kan förberedas?
Med vänlig hälsning, Sofia
Hej Sofia. Den går att göra i förväg men då ska man vara beredd på att ”blommorna” blir lite vissna men det vägs lätt upp om du har färsk basilika som blad.
Lycka till
Kram
Helena