Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 mars, 2023

Servera en byggstenstårta. Alla skapar egna tårtbitar

Vad är en byggstenstårta? tänker du när du ser rubriken. Jo men jag tänker så här: Servera och ställ fram alla delar som du skulle ha om du gjorde en tårta; tårtbotten/kaka, grädde, fyllning, sylt, kompott, bär, maränger, strössel eller vad du önskar. Och sedan får dina gäster skapa sin egna tårta men i byggstenar så att säga. En tårta uppdelad i sina grundformer på ett fat.

Förklarar jag dåligt? Känns lite så… Bättre då att visa i bild.

Servera en byggstenstårta. Alla skapar egna tårtbitar

Nu är det inte riktigt en tårta då “tårtbotten” här istället är en saftig kardemummakaka (Recept på hög tårtbotten ser du HÄR) för att ge extra krydda men det är en smaksak. Kanske du vill ha sockerkaka eller mjuk pepparkaka – bara att välja favoritkaka.

Men sedan i serveringsskålar har jag byggstenarna till en tårta, som jag skulle använt om jag hade gjort en vanlig tårta: krusbärskompott, grädde, röda vinbär och hallon. Riktigt somriga smaker som helt klart för mina tankar till barfotaliv och sommarlov.

Och nu är det bara att välja sina byggstenar och montera ihop sin tårta. Mycket kompott och lite grädde? Eller kanske tvärt om? Nu får du själv välja.

Och så klart det där lilla extra på som ett blad citronmeliss.

En favoritkaka sedan barndomen – mammas kardemummakaka

Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
1 ägg
2 tsk kardemummakärnor
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ½ dl mjölk
1-2 msk pärlsocker
½ msk kanel

Gör så här: Sätt ugnen på 175° och smöra form, ca 24 cm i diameter.

Vispa samman smör och socker med elvisp. Stöt kardemumman i mortel och häll i smeten ihop med ägg. Fortsätt vispa till en smet.

Blanda i mjöl, bakpulver och mjölk. Vänd ihop till en slät smet. Häll smeten i formen och strö över pärlsocker och kanel.

Ställ formen i nedre delen i ugnen, grädda i ca 50 min. Testa med provsticka. Ta ut kakan och låt svalna.

Krusbärskompott

Ingredienser:
6 dl krusbär
1 dl vatten
2 dl strösocker (ev mer beroende på krusbärens syrlighet)
1 msk ljus sirap

Gör så här: Koka ihop strösocker och vatten, häll i krusbär och låt koka 15 minuter. Smaka av med sirap för extra karamell smak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.