Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

7 maj, 2020

Saftig morotskaka i långpanna med blomdekorationer

Att baka morotskaka i långpanna är en riktig klassiker. Saftig, smakrik, maffig kaka med syrlig söt frosting är en helt perfekt kombination. Helt klart svår att motstå och mångas favorit.

Jag gör min morotskaka i långpanna med lite salt, hälften av morötterna finrivna för att få ut mycket morotssaft och hälften grovrivet för att få tuggmotstånd. I frostingen har jag lite lime för att till en fin syra.

När jag bakade denna fick det mig att tänka på svunna tider. Är inte morotskaka lite 90-tal ändå? När man slutade gå på kondis utan gick på café istället. Man åt inte muffins eller drack kaffe utan åt cupcakes och drack caffe latte, eller hur?!

morotskaka i långpanna

Saftig morotskaka i långpanna

Ingredienser
4 st ägg
4 dl socker
200 gram smält smör
4 dl mjöl
0,25 tsk salt
1 msk bakpulver
2 tsk kanel
2 tsk kardemummakärnor
450 g morötter

Frosting
200 g creme cheese
150 g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
0,5 lime

Gör så här: Sätt ugnen på 175° och klä en långpanna med bakplåtspapper. (Min form var 30X40 cm så jag hade två papper med överlapp för att få upp papper på väggarna.)

Smält smöret i kastrull. Knäck ägg i en bunke, häll i socker och vispa med elvisp till ett rejält fluff. Vänd ner det smälta smöret.

Stöt kardemummakärnorna fint och blanda ner dem och alla andra torra varor i en bunke för att sedan blanda ner det i bunken med i den blöta smeten. Vispa ihop till en jämn smet.

Skala och riv morötterna. Riv hälften fint och den andra grovt. Vänd ner morötterna i smeten och blanda jämnt.

Häll över i formen och grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna helt.

Glasyr: vispa ihop creme cheese, rumsvarmt smör i bitar, florsocker och vaniljsocker med elvisp till enjämn smet. Avluta med att vispa ner saften från en halv lime.

Bred på morotskakan med slickepott. Garnera efter tycke, skivade morötter eller ätbart grönt, här är det citronmeliss, mynta och ätbara violer.

morotskaka i långpanna

Jag bakade kakan dagen innan jag skulle servera den vilket rekommenderas för den sätter sig riktigt bra. Saftigheten håller sig och kryddorna blir bättre tycker jag om den får liksom dra lite.

Då det är vår ville jag göra en vårinspirerad dekoration på och vad är mer vår än spirande växter och skira blommor?

Nu växer de små lila violerna i vår trädgård och de kan man göra gott av. Tex violsocker som jag visat tidigare. Skulle vilja att Instagram även har doftfilter för här är det fantastisk dofter.

morotskaka i långpanna

Bladen håller sig fina länge på kakan medan blommorna kan dra ihop sig efter nån timma så ska den inte serveras på en gång kan man med fördel vänta just med blommorna.

Och jag utmanar dig: du kommer inte klara dig med bara en bit. Så sjukt god alltså!

Vill du ha tips på fler goda saftiga bakverk?
Mjuk pepparkaka
Kardemummakaka med kaneläpplen
Falska wienerbröd
Kärleksmums
Apelsin- & ingefärskladdkaka
Citronkaka med vallmo

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.