Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

22 juni, 2020

Midsommaren 2020, annorlunda men ändå helt perfekt

En av de somrigaste och varmaste helgerna lägger vi nu i minnesbanken på det allra finaste stället. Vi som vuxna vet att detta är något unikt, att det är galet ovanligt med sol och varmt hela midsommarhelgen och jag skulle inte bli förvånad om våra barn kommer säga i framtiden “att det minsann alltid var strålande sol på midsommar förr”. Så glad för denna helg och att vi fick ett firande trots den rådande situationen. De senaste åren har vi haft små firanden här hemma i vårt område så egentligen ingen skillnad där. Men den där spontana samlingen i en park i området med en stångresning och dans var det osäkert om det ens skulle bli. Då det är ett spontant firande finns ingen arrangör att fråga.

Vårt midsommarfirande

Vi skulle fira med tre andra familjer och det gav två olika lag; ett lag ansvarar för lunch och picknick med tårta och femkamp, och sedan lag två som ansvarar för fördrink och försnacks hos en familj och sedan middag med släckning hos den andra. Vi var förrätt/fördrink förra året och nu graderats upp till middag.

Men först: kransbindning!

Jag hade ju den stora lyckan att på torsdagen bokstavligen trilla in i en naturlig blomsterbutik och plockat en hel väska full som du såg HÄR. Endast blåklinten hade jag köpt och den blommande daggkåpan är från trädgården.

Jag gjorde en tajt och matig krans till dottern och bestämde mig snabbt för att inte göra en till mig också. Jag var för ambitiös så tiden rann ifrån mig.

Men blommor i håret måste jag ju ha! Det fick bli ett hårspänne istället. Gjorde alltså en minilängd av en krans och virade fast på mitt hårspänne. Det visade sig vara något jag verkligen gillade. Det borde jag göra oftare. ge mig en frisk värld och fest och jag gör en till av denna.

Midsommardukning i trädgården

Jag och maken delade upp förberedelserna så jag tog hand om dukningen och logistik medan maken, som är en gud bland kastrullerna, tog käket.

Allt i bordsväg bar jag ut i trädgården och alla stolar fick ta plats.

Jag är en galen samlare på glas så alla fick samma uppsättning glas men alla tallrikar var unika och olika. Nästan hela min loppissamling av mönstrade tallrikar åkte fram. Men bara de i blåa toner för nån måtta får det vara på blandningen.

Sedan var det dags att gå på midsommarlunch hos grannarna. Ner för gatan.

Och jag höll på att garva högt när jag såg mina killar. Har de mängdrabatt på ljusblått eller?

Lekande barn är väl bland det finaste som finns? Här känner alla varann och är klasskompisar eller någons lillasyster så leken tar fart så fort de får syn på varann.

Min sommarflicka. Vi kämpade med att skapa lockar. Visst är det så; har du inga lockar vill du ha det och vice versa?

Välkomnades upp på altanen där vi sökte skugga. Hur ofta sker det per sommar? Det går fort från att ha alla näsor mot solen till att sätta upp alla solskydd det går. Inget där emellan.

Välkomnades med en supergod RabarberGimlet. Den vill jag pröva göra själv. Så god och somrig.

Dags för lunch och som alla småbarnsföräldrar vet så är det bäst att barnen får tar först.

The kids are alright!

NU! Äntligen den härligaste lunchen med exakt allt man kan önska!

Min midsommardröm.

Sedan sjöng vi så det hördes över hela kvarteret. Så blir det när det finns proffs i gänget och mycket sångglädje. Sånghäftet med alla sommarsånger fins HÄR och jag började faktiskt gråta när vi sjöng Nu grönskar det för det är sådan lyx att få uppleva detta. Så tacksam!

Picknick, midsommartårta & 5-kamp

Blir det någon midsommarstång? Ska vi gå till parken? Har vi inte det bra här? Så många frågor om nästa steg på midsommarschemat.

Det är alltid bra med förflyttning vid fester med barn för då får de ny energi (kanske vuxna med?) så vi beslutade att gå till parken.

Och mycket riktigt, ingen kände sig manad att fixa en midsommarstång då det ändå inte skulle bli någon ringdans. Filtar väl utspridda med goda grannar. Då fokuserar vi på det viktigaste…

Daimglasstårtan med jordgubbar och kaffe.

Sedan var det dags att sätt igång årets 5-kamp. Detta är seriöst.

Lyssna ordentligt nu!

Första grenen: äta godisremmar fortast utan hjälp av händerna. Jag var värdelös.

Springlopp med potatis på sked – en sann klassiker.

Inledning av fas 2

Sedan packade vi ihop oss och började röra sig mot hus nummer 2 och fördrinken. Men då alla var helt värmechockade blev det ett dopp i Mälaren först för de flesta. För oss som skulle hålla i middagen blev det ett ypperligt tillfälle att förbereda det sista.

Sista detaljerna vid dukningen och så många vattenflaskor det gick att få tag på. Man brukar säga varannan vatten men här var det mer än så. Uttorkning är inget man vill ha när man ska njuta en lång kväll.

Massa vatten och dricka.

Dottern ville fixa bordsplaceringen och jag kom på en vindsäker variant – i glasen.

 Midsommarmiddag

Efter en härlig, solig och skön fördrink hos grannarna var det middag serverad hos oss.

Midsommaraftonens middagsmeny: Grillad kycklinglårfilé, färskpotatis, focaccia med blomsterkrans av grönsaker, grillade marinerade champinjoner, grillad gurka med fetaoströra, hummus gjord på Vreta gulärt, romesco, grönsallad samt melonsallad. Barnen fick lägga mat i tortillabröd med majs och kebabsås.

Jag plockade fram alla mina älskade blåvita loppisfyndade serveringsfat. Inte mycket i porslinsväg som bli mer midsommar än det.

Älskar långbord. Det är något så härligt med att ha alla samlade runt samma bord. Alla för vara med liksom.

Där satt den!

Och du ser rätt, det är skidglasögon på några av barnen.

Maken köpte förra året två hela flyttlådor Nerf på Blocket och det är en sådan succé. Men ögonen måste skyddas även om det är mjuka skott så alla våra skidglasögon får även jobba på sommaren. Billigare per användning ju.

Så fint minne att ha med sig in i sommaren.

Och sedan var det då dags för efterrätt och den beskrev jag igår som du kan läsa HÄR. Och som du ser har jag en livvakt med mig…

Bästa desserten som tar cirkus 5 minuter att fixa.

In i midsommarnatten

Middagen uppäten, bortplockad och kaffe med chokladen framställd. Barnen har antingen somnat i soffan eller hamnat med skärm och spel. Alla mycket nöjda.

Kvällen är varm, rekordvarm. Vi sitter ute tills ögonlocken faller ner, inte tills kylan tar oss för det gjorde den aldrig. Inte heller några mygg som testade för tålamod.

Fram med filtar och ljuslyktor. Midsommarnatten ska omfamnas.

Här är klockan 01.45 och himlen blev aldrig mörkare än så. Så magiskt på alla sätt och vis!

Det blev en midsommar vi aldrig kommer glömma. Coronan satte frågetecken innan, värmerekordet tog grepp om dagen och humöret höll oss uppe hela vägen. Detta blir en dag svår att toppa och barnen kommer alltid ha denna midsommar att jämföra med. Sådan lyx alltså att ha detta med oss in i denna sommar som är allt annat än vanlig.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.