Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

26 juni, 2020

Rosta salta mandlar med äggvita

Goda tilltugg som att rosta salta mandlar är något härligt att göra själv. Personligen är jag så förtjust i rostade salta nötter och då jag hade en orimligt stor mängd skållade mandlar kvar från i julas (!!) så tänkte jag rosta dem själv. Hade ju fått det bästa receptet.

Jag var på en restaurang för många år sedan och fick de godaste rostade mandlarna jag någonsin ätit och frågade om var de kom ifrån. Fick till svar att de gjorde de själva i köket. Jag bad genast om receptet och fick svaret att det var hemligt. Men senare kom servitrisen med en papperslapp: mandlarna ska rostas med uppvispad äggvita och kryddor. Pang tjong, varken mer eller mindre alltså.

Rosta salta mandlar med äggvita

Ingredienser
250 g skållade mandlar
1 äggvita
1 – 1,5 msk salt (jag hade hälften sellerisalt och hälften flingsalt)
Nypor med kryddor som chili, rosmarin

Gör så här: sätt ugnen på 200°. Knäck ägg och häll äggvita i en bunke. Vispa äggvitan riktigt fluffigt och hårt. Häll över salt och kryddor efter önskemål. blanda till en jämn smet och höll i nötterna. Rör runt så mandlarna får kryddsmeten jämnt över sig.

Häll över på en plåt med bakplåtspapper och fördela jämnt. Rosta i  mitten av ugnen i 10-15 minuter tills de börjar få en rostad gyllene yta.

Det bästa med att rosta salta mandlar själv är att du kan få varma nötter vilket är en sådan ovanlig sak att unna sig. De är goda kalla också så klart men de där helt nyrostade varma är något utöver det vanliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.