Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

19 december, 2018

Duka med kanderade äpplen till jul

Kanderade äpplen är verkligen en sådan där julgrej tycker jag. Min äldsta son älskar dem och vill så gärna ha när vi är på marknader där de ofta säljs. Rolig grej egentligen – krispigt friskt äpple totalt omslutet av ett hårt knastrigt skal av socker. Två gottiga saker på en gång.

Men de är ju så fina att titta på också och roliga. Kanske de kan få vara med i juldukningen som dekoration? Äpplet serveras på lång pinne så det kan ju få bli till en liten flagga med namnet på på middagsgästen. Och så var ju efterrätten också serverad, ha ha!

kanderade äpplen

Kanderade äpplen

Ingredienser
8-10 äpplen
8-10 st långa pinnar
3 dl socker
1,5 dl vatten
2 msk glykos
1 tsk hushållsfärg

Gör så här: Torka av alla äpplen ordentligt med kökshandduk eller hushållspapper. Vrid och dra bort skaftet och stick sedan ner en lång pinne i äpplet. Lägg och vänta bredvid spisen på bakplåtspapper.
Häll socker, vatten och glykos i en kastrull och koka upp tills allt socker löst sig och det blivit en genomskinlig vätska. Låt koka på medelhög temperatur till sockerblandningen nått 120°C. Använd gärna sockertermometer men om det inte finns går det bra att göra kultestet; droppa lite sockerblandning i en kopp iskallt vatten – om det stelnar helt och snabbt är det klart. Häll då försiktigt i hushållsfärgen och rör sakta ihop.
Sänk ner spisplattan till svag temperatur och doppa ner ett äpple genom att hålla i pinnen. Luta kastrullen något så stora delar av äpplet som möjligt täcks av sockersmeten. Lyft upp och snurra lite så överflödig sockersmet rinner av. Ställ sedan rakt upp på bakplåtspappret för att stelna och svalna. Upprepa med samtliga päron.

Vill du ha fler tips på juldukningar?
Mini-julkransar som placeringskort
Duka med namnetiketter av pepparkaka
Servettring med lackat sigill

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.