Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

29 juni, 2020

Croissant med färska jordgubbar – sommarens lyx

Vilken helg vi haft! Tre dagar fyllda till bredden med fantastiska utflykter, vänner, upplevelser och gott att äta. Kommer återkomma med mycket av detta på bloggen inom kort. Men just gott att äta är något jag vill plocka ut på en ugn här. Något jag testade igår till frukost och på en gång inte fattar att jag gjort tidigare. Helt makalöst ju!

Jo så här var det. Vi hade vänner på middag på fredagen och till det köptes en massa jordgubbar. Det blev över så det räckte ända till söndagens frukost. Och just igår fick maken ett ryck att dyka ner i frysen för att kolla läget lite (vi har som mission att äta det vi har hemma) och där hittade han en halvfylld påse med croissanter att slänga in i ugnen. Så gjordes alltså.

Frukosten dukades i vanlig ordning upp med en helgbuffé med allt gott man kan tänkas lyxa med. Denna gång förstärkt med nybakade croissanter och färska söta jordgubbar.

“Man vill ju ha sylt i croissanten men jordgubbarna är ju som bäst nu, supersöta. Kan jag skiva gubbar och ha i istället för sylt?” tänkte jag. Och ser man på – det var ju bland det godaste man kan tänka sig!

Den frasiga och lite salta croissanten och med ett lager av smör (lätt och lagom) blir det än mer smörigt och salt vilket jag gillar för att sedan fyllas med de helt fantastiska söta jordgubbarna. Vem behöver sylt då?

Frukost i det gröna med tidningen, P1’s Godmorgon Världen i den bärbara högtalaren och sedan ett helt enormt högt fågelkvitter. Det är en bra start på en söndag det.

Jag gillar smörsmaken men kan tänka mig att färskost eller riktigt salt lagrad ost också kan funka. Eller som fransmännen äter sina jordgubbar; med brie. Det finns många varianter att utforska!

Nu har jordgubbarna kommit ner lite i pris men denna sommar lär vi inte få en sådan där sommar som vi hade för något år sedan när vi köpte hur många liter för nästan ingenting. Då syltades och frös det in massor. Den kalla våren försenade skörden och hettan nu har tydligen kortat skördetiden. Njut så länge det varar alltså.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.