Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

8 november, 2020

10-årskalas med extra allt, i det lilla

Nu har vi en tvåsiffrig dotter! Att fylla 10 är stort och hon har sett fram emot det så enormt. Då hon och hennes kompisar ser varann i skolan varje dag, leker hemma hos varann och går på dans och basket ihop kändes helt säkert och naturligt att fira med dem och ha kalas.

Dottern har planerat och drömt om kalaset ända sedan i vintras, jo jag lovar. Det har skiftat ganska mycket i vad det skulle vara för tema, eller inget tema alls.

Hon bestämde sig till sist för pyjamasparty och inbjudan gick ut. Det kändes ju väldigt hanterligt för då var det liksom inte så att vi behövde göra om till cirkus som sist vi hade kalas hemma.

Men när det närmade sig så kom hon på att det absolut skulle vara disco och sedan dagen innan så ville hon ha höstdekorationer vid matbordet. Det blev alltså lite av allt kan man säga.

Nu är ju jag, som du vet, game på allt som heter kalas, dukningar och teman så det var ju bara att skynda på. Så här blev bordet:

Samlade ihop det som fanns i huset i rask takt och på det hela taget blev det ju väldigt festligt och kreativt.

Dottern hittade mallen till lönnlöv jag gjorde till mina tyglöv förra året och vi klippte löv i papper. Med brodyrnål och bommulsgarn var lövgirlangen klar på en kvart.

De här pappershjulen köpte jag i London för massa år sedan. Den som spar hon har. Så enkelt att med småspik få upp dem på väggen och med det en backdrop.

Och då jag spikat upp både det ena och andra på den där väggen är jag inte rädd för att spika i den. Det är ett tips för att pynta stort och ofta – våga spika i väggen.

Papperstassels – alltid kul och effektfullt. Också denna är en gammal festdekoration jag haft i förrådet.

Dessa vackra paappersfåglar fick jag av Mrs Mighetto i pressutskick nu och de var ju som sända med tanke på kalaset.

Mycket och mycket kul kan man säga.

Då dottern önskat taco till middag skulle barnen äta med händerna så inga bestick men servett behövdes.

Godispåsar till alla kompisar. Vi skulle ha lagtävlingar och bestämde att det lag som vann skulle få påsar först.

Nu var det ju pyjamasparty som var grundidéen så källaren gjordes om till myshörna. Madrass, kuddar, filtar och ljusslingor i det som är vårt tv-rum, spelrum, pianorum, träningsrum, läsrum och allmänt vårt mest tillåtande rum. Kanske också det rum jag visat minst. Förmodligen för att det inte inspirerar. Eller det kanske det just gör?

Redo för mys!

Och det där med disco då? Jo det fick bli disco i vår grovingång. Med mörkret utanför fönstret och 2 discolampor blev det ju som värsta nattklubben.

Kompisarna kom och samlades i källaren för drinks & snacks som dottern kallade det. Oj, vilket tempo och vilken energi. Som om det gått flera veckor sedan de sågs fast det var dagen innan de var i skolan och igårkväll hade basketträning. Men så är det väl med goda vänner!?

Chips och en egn burk läsk – allt man egentligen behöver.

Kalaset skulle ha tävlingar och olika aktiviteter och den första saken kan vara min bästa idé någonsin alltså.

Första uppgiften blev lite bakvänt för tjejerna då de skull få börja med att göra sin egna efterrätt. Med varsin muffins, glasyr, Nutella och sedan alla strössel och toppings jag hade hemma fick de designa sin egna muffins.

Vilken skaparlusta. Men att få laborera och pyssla med choklad och socker kan väl inte bli fel?

Så snälla mot varann där de turades om och peppade.

Har du sett vackrare muffins?

Samling innan middagen.

I köket dukades, på dotterns önskan, en tacobuffé upp. Det finns vegetarianer i gruppen så det var vegofärs för alla. Något ingen av dem ens ställde frågor om. Hade det skett när jag fyllt 10 1984 hade ingen ens vågat smaka. Det var ju “konstigt” då. Vissa saker var inte bättre förr.

Sedan var det paketudelning och lagtävlingar i källaren. Jag ska återkomma med tävlingarna för de kan kanske ge tips. Och de kräver liksom ett eget inlägg. Mycket skratt, lite blod och några tårar men det var alla helt i sin ordning då blodet var från en lös tand och tårarna kom på ett födelsedagsbarn som nog var lite övertaggad. Varför är det så – alltid huvudpersonen som har svårast på kalaset?

De egndesignade muffinsarna på ett tårtfat och ljus gör ju att det hela ser ut som en tårta.

En rätt mör men galet glad festfixare.

Ja må hon leva. Grattis älskade dotter! Som vi tycker om och är stolta över dig!

Sedan sattes musik på på högsta volym i källaren. Och det här är så roligt: dottern hade gjort en spellista med sina favoriter nu. Mycket Tik Tok och dagens topplista. Jag tyckte inte att det blev någon vidare dans och vad gör man då? Jo man drar på floorfillers. När jag har fest för vuxna tar jag 90-talsrökare för alla födda på 70-talet älskar dem. Vad gillar då 10-åringar? Jo de låter de älskade “förr”; Samir & Victor, Gagnam style, Max & Martinus, Rosa helikopter, Sean banan, Dansa Pausa osv. Jösses vad de studsade och sjöng/skrek!

Ja det var ett kalas det! Idag ska min mamma komma och vi ska utomhusfika för att fira våra två födelsedagsbarn vi haft. Och så ska väl pappan huset få sig ett firande av barnen. En fin söndag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.