Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

26 november, 2020

Små smördegspiroger med spenatfyllning

Jag vet inte hur det är med dig men jag kan tycka att allt som lagas med smördeg blir succé! Salt, frasigt, smörigt och milt på samma gång. Och sedan med någon härlig fyllning blir det fulländat.

Här har jag gjort små smördegspiroger med spenatfyllning som passar som mingelmat när som helst på året. Festligt ihop med bubbel blir det riktigt bra på olika firanden men här var det som ett vintrigt festligt mingel.

Små smördegspiroger med spenatfyllning

Ingredienser
4 smördegsplattor
0,5 förp frusen spenat
1 gul lök
2 vitlökar
olivolja
salt
vitpeppar
1 ägg

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Finhacka den gula löken och fräs den i olivolja ien kastrull på spisen. Efter någon minut pressas vitlöken i. Fräs tills löken fått lite yta. Häll då i den frusna spenaten. Vänd runt tills den tinat helt och tillagas. Låt fräsa/koka i 5 minuter. Smaka av med flingsalt och vitpeppar.

Ta ut smördegsplattorna från frysen. Låt stå framme nån minut innan de kavla bara lite lätt. Dela plattorna i två och ta av kastrullen med spenatblandningen. Fördela spenaten på kvadraterna som bilden nedan, med fyllningen lite mer åt en hörna. Vik över den andra hörnan så det blir en fylld trekant.

Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Trycke till, försegla kanerna med en gaffel. Knäck ett ägg i en skål och vispa samman gula och ägg med gaffel. Pensla över pirogerna.

Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills de fått fin gyllene gräddad yta.

Som du vet älskar jag genvägar och smördeg är helt klart en av de bästa. Snabbt fixat och som sagt succé varje gång.

Perfekt som en del av ett mingel ihop med andra små snittar. Denna blir den mastigaste av dem alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.