Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

29 januari, 2021

Fredagsmys med minipizzor – mina 3 favoritpizzor

Minipizzor – minns du det där snackset som kom tidigt 90-tal tror jag. Små snackskex med något lite oidentifierat på och med massa smak av oregano. Det var standardsnacks när mamma och pappa hade middag med vänner när jag var liten. Jag satt på övervåningen och kollade på tv, när gästerna flyttat från soffbordet och välkomstdrinken till matbordet slank jag ner och tog de minipizzor som fanns kvar. Älskade dem. Vart har de tagit vägen?

Men nu tänkte jag inte på de där minipizzorna utan på de som just är riktiga pizzor i miniformat. De som är perfekta att göra när det ska vara roligare middag tillsammans med familj eller vänner, eller att göra som förrätt, mingelmat eller enklare mellis/lunch. Eller när man inte kan välja en pizzatopping utan vill ha flera. Som här har jag gjort mina tre favoritpizzor.

Mina 3 favoritpizzor

1) krossade tomater, färsk skogschampinjon, tunt skivad gul lök, bacon, mozzarella

2) krossade tomater, färsk babyspenat, tunt skivad vitlök, fetaost

3) créme fraîches, tunt skivat päron, chèvre, hackade valnötter, flytande honung, färsk rosmarin

Det som också är kul med att göra minipizzor tillsammans är att bygga upp en buffé av toppings och så kan alla gå loss och göra sina egna favoritpizzor. Eller våga prova nya saker – när det är små pizzor kan man våga nytt tänker jag.

Jag var på ett pizzaevent för några år sedan och där fick jag lära mig att den där tomatsåsen som ligger som bas på de flesta pizzor blir alldeles utmärkt med bara en burk krossade tomater ihop med lite olilvolja. Behöver inte alls kokas eller köpa tjusiga andra pizzasåser.

På samma event fick jag också receptet på den perfekta pizzadegen som du kan läsa HÄR. Annars kan du genvägen genom att ta färsk deg från din matbutik. Ja, du vet ju hur mycket jag älskar genvägar!

Det som slog mig när jag skulle göra mina favoritpizzor var att det blev tre olika sorters ost på. Det var inte alls en plan utan jag inser att jag verkligen gillar variation.

Och ja, det är alltså en pizza som är en sk pizza Bianco. Det vill säga att det inte är tomatsås i botten utan gräddfil. Inte alla som testat det men det vill jag verkligen rekommendera. Jag har ett recept på en med potatis HÄR som är galet god den med.

Oregano vill jag alltid ha på mina pizzor och här väljer jag färsk oregano. ger så mycket mer doft. Fint som snus också att se på då. Tips för dig som vill bjuda på dessa till nära och kära.

Det blev många varianter av pizzor när jag lagade med barnen. Lillkillen valde sin favvis Hawaii. Med mycket ananas, ha ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.