Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

12 augusti, 2021

Bakar pizza i nygammal stenugn

Den gamla stenugnen gick att använda! Till svärfars och hans frus Gotlandshus finns det bibyggnader så som gammalt dass, lammstallar och utekök mm. I uteköket står den moderna tvättmaskinen så det har mest agerat tvättstuga. Den gamla stenugnen där var vacker men enligt sotaren var den obrukbar, skulle kosta multum att få ordning på.

Vid ett besök av en inspektör av annan anledning i våras slängde han också ett öga på ugnen och skorstenen. “Men den där är bara att köra igång” svarade han. Vilken lycka och han hade ju rätt – det är ju en alldeles underbar ugn. Och vi vet ju att stenugnsbakat whatever är ju värsta lyxen. På norra Gotland finns tex Rute stenugnsbageri som kan ta (över)bra betalt för en hederlig bulle bara den är bakad i stenugn.

Med en buffé av pålägg och långjäst pizzadeg (topprecept HÄR) var det nu italienskt bageri i det lilla uteköket. Med italiensk musik i högtalarna blev stämningen maxad.

Så fantastiskt att den lille ugnen fått komma till liv efter mer än 25 år.

Sonen i full fart. Olika sorters lök och flera sorters ost var hans önskade pålägg.

Perfektion älskade pöjk.

Kanske läge att öppna pizzeria här i byn???

Nä, det blir då för trångt runt bordet, ha ha.

Pizzorna görs en och Enoch äts på stubben så mellan varven var det skönt häng i trädgården.

Och vila för att ladda för nästa pizzaslice.

Sådan lyx!

Och med sådana där perfekta ostormar som jag kallar dem.

Gungstudie av dottern.

Efter denna saftiga övning behövde vi stilla oss och tog en match i Kinaschack.

Det var inte igår jag spelade detta kan jag säga.

Kanske att det var lite väl tålamodsprövande för barn som är vana vid lite mer snabbspelande UNO, Yatzy eller andra kortspel men de hängde med hela vägen. Dock inget de kommer att props på att spela igen inom snar framtid, ha ha.

Comments (2)

 • Jaana Olofsson boriero

  Heej!

  Brukar inte alls vara inne o skriva men nu kände jag att det är hög tid.
  Ville säga att jag är otroligt imponerad av alla dina härliga inlägg under sommaren! Följer en del bloggare och jag förstår att man behöver vara lite mer ledig vissa tider på året men du har ju levererat maximalt måste jag säga!,

  Underbara, härliga och bra att ha tips! Nu är jag visslingen ingen småbarnsmamma men älskar lite mer ” vardagsinlägg” som passar gemene man och inte bara lyx ( även om jag älskar det med

  Stor eloge till dig

  Fortsatt härlig sommar

  // Jaana

  • ÅH JAANA! Du och dina ord gör mig glad från topp till tå. TACK! Det konstiga är att jag aldrig känt mig så ledig som denna sommar. För att jag “Bara skrivit dagbok” så att säga. Jag har hålt mig borta från snabba medier som instagram och bara varit här på bloggen i min egna hörna, där jag inte bedöms av likes och tummar upp. Men av vad jag har förstått har det kanske uppskattats, likeats ;), än mer. Kanske att slow blogging är mer min grej?

   Du ska veta att jag verkligen blev glad och det gav sådan energi. Tack igen.

   Stor kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.