Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

16 augusti, 2021

Trädgårdsfest med vänner & stjärnkockar

Måndag eftermiddag och det har nog faktiskt tagit mig två dagar att hämta mig från den trädgårdsfest vi hade i lördags. Det var min makes 3.e födelsedagsfest. Det gäller att maxa när man fyller 50, ha ha. Han fyllde ju i maj, se HÄR, men när man ju inte får/bör/ska samla många människor så tog vi beslutet att dela upp festligheterna till flertalet tillfällen, på vardera sida om sommaren och liksom ta bubbla för bubbla. Detta är faktiskt ingen dum idé även utan pandemi då man får mer tid för sina gäster när det inte knökas ihop 100 pers utan har få åt gången att hinna prata med. Tåls att tänkas på framöver tycker jag.

Jag med den bäste karl som finns i en helt ofiltrerad ögonblicksbild. Inte ofta vi fastnar på bild ihop så det är bäst att passa på. Grattis för tredje gången älskling!

Hursomhelst. Nu var det 50 1/4 som skulle firas med det goa gäng som “inte fick plats” i maj. Men för den sakens skull skulle det inte bli ett sämre kalas, tvärt om. Här toppade maken med det bästa han vet: riktigt riktigt god och lyxig mat.

Jag brukar alltid ge tipset när någon vill ha hjälp för att planera fest och bröllop: välj en sak du ska satsa på. Älskar du dans hyr du in asbra dj och världens ljusanläggning. Vill du att det ska vara vackert lägger du allt krut på blommor, dukning och lokalen osv. Eller som nu maten: ta hjälp av en stjärnkock!

Maken är kompis med Årets kock-vinnaren och restaurangägaren Christian Hellberg så han anlitades och fick gå loss för en meny att göra i trädgården på våra (och några grann-lånade) grillar.

Nä, det var inte den mest inspirerande bordsdukningen men tänk då att här ska 12 rumpor sitta, 24 armar få plats och de ska ta med sig tallrikar med massa mat, glas med dryck och bestick. Då är en massa pynt ju bara vägen. Jag är lite funkis här om man säger.

Men som Ernst ju som bekant säger: I det enkla bor det vackra.

Av kära grannar lånade vi partytält, parasoll (mest för det eventuella regnet) och extrastolar. Sedan var det himla hopplock av det via hade hemma för att skapa plats åt alla samt be till vädergudarna att det inte skulle tokregna.

Jag och maken hade knarkat väderapparna i två veckor för att se hur vädret skulle bli. Temperatur och nederbörd växlade friskt kan jag säga dag för dag. Men något vi inte kollade var vinden. Den hade jag helt glömt att kolla in. Det blev jag varse när vi vaknade i lördags. Stark vind så barren (IGEN) flög i luften som kraftigt regn. Bara att kratta igen och igen. J**la barr!!!

Tälten spändes hårt så de inte skulle flyga bort. Och dukarna fick klämmas fast ordentligt de med. Min frisyr, om jag ens hade någon, försvann så fort jag satte foten i trädgården.

Christian hade med sig matgeniet, köksmästaren Gabriel Strandberg och de skapade magi på borden och grillarna. Det doftade ljuvligt och nu väntade vi bara på gästerna.

Inspiration: lägg bakplåtspapper direkt på duken och ha hela bordet som uppläggningsfat.

“Ja må han leva…” igen!

Så kul att se alla fina vänner som vi saknat så länge. Det var liksom lite återträff för nu var alla tillbaka från semester också.

Barnens krovbuffé fick ett eget lite lägre bord. Trångt om saligheten och då får man ta det som finns. Som tältlådan med tältväggarna kvar i lådan. Kanske skulle ha lagt på en duk ändå…

Man har smarta kompisar – drycken bärs proffsigt i bakfickan!

God mat, härliga samtal och stora skratt in i augustinatten. Då kom alla ljusslingor till sin rätt och sedan tog jag även fram discokulan som är som en snurrande glödlampa. Den lös upp tallarna och skapade enorm stämning.

Sedan flyttade musik och discolampa in och det skapades en köksdans av bästa slag för de som var kvar.

Festen höll på till 02.30 och jag har nu två dagar efter fortfarande träningsverk, på gränsen till kramp, i mina vader. Det är ju år och dagar sedan jag dansade! Nej, inga dansbilder togs och tur var nog det. Jösses vad det fuldansades i köket, ha ha. Precis som det ska vara när det är fest på riktigt.

Nu har i alla fall min danstarm blivit mätt och glad för ett tag. Och gladast – det var den 50 1/4 fyllda maken. Till bredden!

Tack till alla som kom!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.