Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

11 december, 2021

Alla alternativa julbord vi haft på julafton

Jag har denna höst fått vara med i olika intervjuer för tidningar om min julbok och nästan varje gång fått frågan om vi haft några ovanliga eller oväntade rätter på vårt julbord. Min spontan reaktion var först “näe vi är väldigt traditionella” men insåg snabbt att så är det ju verkligen inte.

Jag är ett stort fan (föga förvånande kanske) av den klassiska julmaten och vill inte vara utan den men som vi haft det här hemma har det fallit sig så att de där rätterna har vi fått med under HELA julen och inte bara på julafton. Det kanske dock inte är så traditionellt.

Vissa år har det varit julbord på stan med vänner och/eller kollegor och att då även på årets härligaste middag äta det som vi ätit redan några gånger har inte känts så lockande.

Nu har jag den stora lyxen att ha ett antal år här på bloggen så jag kan plocka fram bevisen nu när uppenbarligen mitt minne sviker mig. Så nu ska jag sluta svamla och plocka fram från arkivet vad jag menar med liiiiite annorlunda julbord på själva julaftonen.

Alternativa julbord – den danska julen

Om vi börjar med julen förra året när julen blev annorlunda på alla sätt blev så klart vår middag och meny det också. Vi som brukar vara närmare 20 personer skulle bli vi fem, dvs jag, maken och barnen. Det öppnade upp för en helt annan julmiddag och annan typ av servering. Då jag och maken åkt flertalet gånger till Köpenhamn för en helg i december och njutit av den danska julmaten bestämde vi för att skapa en variant på det danska sättet att äta i jultid.

Danskarna har i mångt och mycket samma typ av och smaker som vi i Sverige men en sak skiljer sig markant: det är inte ett smörgåsbord utan alla rätter serveras på tallrik i omgångar. Så den första tallriken kan innehålla 3-4 sillar, nästa är några olika kalla sallader, sedan en tredje tallrik med flera varma rätter. Alla tallrikar innehåller alltså flera olika rätter fast i mini-format. Smörrebröd!

Det var inte bara kul att laga utan även fantastiskt att skapa tallrikarna till oss fem. Vissa rätter kanske barnen inte jublade över men då fick de mer av de rätter de faktiskt älskar som kallrökt lax och panerad spätta med remouladsås.

Läs mer om hela vår danska meny HÄR.

Det är en jul vi aldrig kommer glömma av flera anledningar.

 

Dopp i grytan utomhus

Något vi gjort i fyra år nu är att ha en förrätt utomhus. Det visade sig vid första försöket, första gången att det var en pangsuccé. När släkten trillat in vid 14-tiden och myst med pepparkakor och glögg, slagit sig ned i soffan och kollat på Kalle och liksom dåsat till så har det varit perfekt att slänga ut hela tjocka släkten i trädgården. Alla vaknar till, alla får en nytändning och så är det något härligt att byta sceneri.

Där ute har jag tänt marschaller, ljuslyktor och eldfat. Maken skapade en fantastisk mysigt buljong (recept i min bok) och så serverade smördegs- och oststänger,  sherry och julmust till.

Lagom mycket att få i magen innan själva middagen och väl inne igen var alla pigga på att tillsammans laga det sista och duka fram julmiddagen.

 

Julmat från havet

Ett år när vi samlade om vad vi tillsammans skulle göra för julbord i släkten stod det ganska klart att alla var mer inne på den första delen av julbordet – sillen, laxen och skaldjur. Men varför inte då bara ha de rätterna? Skippa allt det där andra just på julafton och ta tex revbensspjäll till en annan dag i julveckan?

Det blev ett helt magiskt julbord och fullt ut på allt det goda. Lyxen också att ha svärmor med på jul som bor i Göteborg och fick med sig färska havskräftor. Jag har nog aldrig varit med om mer underbar julbuffé. Läs om den julaftonen HÄR.

 

Den engelska julen med kalkon och hela faderuttan

Traditioner är alltid något fantastiskt och något jag älskar. Att upprepa samma sak varje år men visst kan det få finnas varianter inom ramen av det traditionella. Vi är en släkt som gärna firar tillsammans och då vi bor störst har det blivit att vi firat mest här. För att det inte ska bli för mycket upprepning och i minnesbanken ska julfirandena flyta ihop – vilket år var vilket? så blev ett julbord ett rejält steg bort från det vanliga. En riktig julmiddag men med en helt annan meny, nämligen den engelska med kalkon.

Detta var så fantastiskt för denna måltid är så fantastiskt god men inget man gör om man inte just är riktigt många runt bordet – som vid jul.

Läs mer om vår engelska jul HÄR.

Här gjorde maken en kalkon med de klassiska smakerna och min äldste bror gjorde en kalkon med mer medelhavssmaker så som citron och vitlök. Till detta var det stuffing, engelsk rostad potatis, sötpotatis, gravy/sås, tranbär, bönor, brysselkål mm.

Till dukningen hade jag järnek som jag förknippar med den engelska julen.

Och en sak vi märkte vid kalkonjulen var att det inte blev några rester! Det är annars ett gissel vid jul att man står där vid nyår och har fortfarande en massa julmat men här var det en middag för hela bunten och inte ett klassiskt julsmörgåsbord.

Nu är planerna igång för årets julfirande. Det jag redan nu märker på familjen och släkten är att vegetariska rätter kommer dominera vårt bord. Detta ska bli så kul och intressant att följa. Kanske det blir då ett helt nytt bord.

Ska du ha samma rätter i år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.