Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

2 november, 2021

Äntligen! Platsbyggd kökshylla på plats i köket

Tro’t eller ej men en platsbyggd kökshylla är äntligen här. Jag vet inte hur länge jag haft planer på en platsbyggd kökshylla men jag har sagt det för ut och här kommer det igen; det går inte fort i det Lythska hemmet. Saker och funderingar ska marineras, glömmas, tas upp igen, vridas på och sedan sakta men säkert hitta lösningar på hur saker ska gå till.

Hur som helst. Den lilla kökshyllan ska nu föräras med ett långt blogginlägg som visar alla steg i graviditeten fram till dess födelse. Typ så…

Äntligen! Platsbyggd kökshylla på plats i köket

Här är den då. Vinkylen är inbyggd men kan enkelt tas ut om den på något sätt behöver flyttas eller renoveras. Hyllor för kokböcker, ritpennor, kökshanddukar och servisdelar mm. Bänkskiva för förvaring av frukt och grönt samt annat som är lite i säsong. Här är det julblommor för jag har precis haft julfotografering i hemmet. Så en liten föraning om hur det snart ser ut på riktigt kan väl säga.

Det jag är så nöjd med att jag kom på var brickstället. Det var något som fanns i det funkiskök jag växt upp i och det var ju bara så bra. Saknat det här så det skulle med när det nu fanns möjlighet.

Men ska vi ta en liten resa då bakåt i tiden? Hur har detta lilla kökshörn sett ut genom åren?

Först var det helt tomt. Ingen möbel fanns i hemmet som kunde platsa. Sedan var det en granne som ställde ut ett gammalt slitet rottingbord på gatan med en lapp; ruta den som vill. Jag målade om den som du kan se HÄR. Blev så fin men den var inte bra som köksmöbel. Låg som ett soffbord var den inte användbar här. Sökandet gick vidare.

Den industriella trenden greppade tag i mig och denna grova vagn flyttade in. Jag tyckte den var så snygg och älskade tanken på att den var på jul så den skulle kunna användas på många olika sätt. Men…

Den var jättedålig. I alla fall för mitt kök. Djup på ett ätt som inte var bra då jag ville ha kokböcker. Som du ser är det mycket luft bakom. Låg så jag satte in en gammal sockerbitslåda för att få lite höjd. Och att den var på hjul hade jag noll användning av.

Nä, den såldes så fort vi coronaköpte oss en vinkyl. Många anledningar till detta. Dels var det ett företag som säljer inredningar till restauranger som pga pandemin blev sittande med produkter som annars brukar köpas av restauranger och reade ut dem galet billigt samt att min man jobbade hemma och fördrev tiden med att just surfa loss på diverse köksproduktssajter.

Kylen landade och med det så såg jag hur den borde byggas in. Min nödlösning med rottingbänk och sockerlåda funkade men var ju inte så smart egentligen.

Jag gjorde allt jag kunde för att få det snyggt och balanserat men nej, den måste bli mer praktisk, dvs funkis.

Så här såg det ut precis innan byggstart. Lite kaosigt och spretigt.

Min fina skiss! Jag letade hantverkare länge, bad om offerter på sajter och frågade vänner. Ett företag av alla de olika offertsajterna hörde av sig. Han gav offerten 34 000 kr + transportkostnader och då kände jag att jag hellre skulle åka på en resa till New York för de pengarna.

Min mamma föreslog att jag skulle kolla med Veteranpoolen som hjälpt henne med trädklipppning och annat. Där fick jag snabb hjälp och världens finaste snickare som jobbat i 65 år (hur gammal han var sa han aldrig men jag kan ju gissa) tog sig an detta på en gång. Nästan så jag blev lite rädd. Här hade jag grunnat på detta i ett år och nu kom han och ville fixa biffen på en vecka. Heikki – du är en ängel!

Här var det tomt.

Här hade Heikki precis levererat det hyllskåp han byggt i sin verkstad. Med sig hade han sin söte sonson som hade studiedag.

Jag köpte grundfärg och färg för nu var det bråttom. Dagen efter skulle nämligen en jul-hemma-hos fotograferas här. Jag var så innerlig slut i kroppen så det blev bara grundmålat. Men till deras bilder (och mina här) duger det för att gå som vitmålat hyllskåp.

Jag får måla på riktigt sen. Ingen brådska med det eller hur? Som sagt, det SKA inte gå fort i det Lythska huset.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.