Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

19 november, 2021

Fredagsmys med krispiga äppelchips & smyg-julfilmer

En fredag i november och man börjar ju sukta efter julfilmer och julgodis och -snacks men inte än! Jag, även om många tror det, drar mig för att gå för fort fram. Julen ska längtas efter. Det är ju därför detta med novent är så himlens bra. Man gör något nästan-jul. Man smygstartar och liksom fasar in sig själv.

Så om man inte ska se på julfilmer och mums på julgodis en fredag som denna men ändå vill få feeling? Jo då gör man krispiga äppelchips och tittar på nån smyg-julfilm. Du vet – filmer som har liiiite jul i sig så man i alla fall får en dos av det där göttiga.

Tips på smygjulgfilmer

Adam och Eva – en sann svensk filmklassiker. Och om du spanar noga i scenen med kön till Berns så kan du se en väldigt intressant statist…  

Harry Potter – ett Harry-maraton är helt klart en riktigt härlig noventaktivitet 

Fanny och Alexander – julfirandet med ringdansen! Oj oj oj va man vill vara där. 

Ombytta roller – scenen när Louis Winthorpe III äter lax genom tomteskägget. Klassiker! 

Died Hard (1) – utspelar sig på jul men det är inte riktigt jul det fokuseras på så den går helt klart in under smygjulfilmskategorin 

Jajamensan – där har vi dem. har du fler tips på filmer där julen r med på ett litet litet hörn och skulle kvala in på listan får du gärna skriva ner den/dem i kommentarerna.

Krispiga äppelchips 

Till filmen så äter du så klart kanderade popcorn som du ser receptet på HÄR samt chips. Ja, äppelchips menar jag.

Ingredienser:
3 röda äpplen

1 citron
ev kanel 

Gör så här: Tvätta äpplena noga. Skala äpplena om du inte vill ha dem kvar skalet men det ger ett extra crunch och blir väldigt vackert. Skiva äpplet i tunna skivor, ju tunnare desto bättre för torktiden. Lägg skivorna på plåt med bakplåtspapper så de inte överlappar. Då de ska torka i varmluftsugn kan flera plåtar aanvändas samtidigt. 

Pressa citronsaft och pensla skivorna på både fram och baksida. Det är för att äppelchipsen inte ska bli så bruna. Önskas äppelchips med kanel kan man pudra över ett lätt lager av kanel och strunta i citronen då de ändå blir bruna då.. 

Torka i varmluftsugn, 60°, i ca 10 timmar. Vänd på skivorna då och då. 

För extra biofeeling så tycker jag du kan snurra till strutar av kraftigt papper. Ger ju så klart liiiite härligare biomys, fredagsmys och noventmys. Kärt mys har många namn, ha ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.