Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

16 januari, 2022

Måla om träljusstake – underbart hemmafix

Att måla om träljusstake är det nog många som gjort eller önskar göra. Ett mycket enkelt hemmafix och återbruk av det du redan har hemma och vill förändra eller en vara du hittat på tex loppis och vill ge nytt, unikt liv.

Jag fick en gammal sjuarmad träljusstake av mamma. (Du såg den färdig tidigare HÄR, men nu kommer alltså själva ommålningen.) Den har stått i ett källarfönster i barndsomhemmet i hela mitt liv och jag har inte ägnat den så mycket tanke. Mamma var sugen på att rensa och frågade om jag ville ta över den. Min morfar ska ha köpt den någon gång i början av 1900-talet. Med en sådan historia hade jag inte hjärta att låta den försvinna bort från mig och oss.

Första året jag hade den så fick den stå i källarförrådet. Jag tyckte nog den var rätt brutal i sin klumpiga och grovhuggna stil. Vintern efter fick den komma fram och var med i julen 2020, syns bla HÄR. Detta året skulle den absolut få vara med för jag köpte färg i november med plan på att måla den vackert röd. Men icke sa Nicke för kalendern var full. Det hanns inte med någon målning här inte.

Nu däremot är det lediga lovdagar och tiden (och energin) fanns. Och rött är ju faktiskt en fin färg hela året. För det var min tanke när jag valde röd kulör – den skulle vara blåröd och passa snyggt mot dels vår gröna matsalsvägg och det blåa skåpet i soffdelen. Alltså inte bara bli en julljustake.

Lång utläggning här men jag ville bara få med dig som läser på mina tankar.

Måla om träljusstake – underbart hemmafix

Träljusstake, sandpapper, pensel, grundfärg och kulörfärg. Varken mer eller mindre.

Som med allt man gör måste grunden göras ordentligt. Här är det bara att greppa sandpappret för att få fram en ny yta. Beroende på hur pass målad träljusstaken var innan så får man slipa därefter. Här var den mer betsad än målad så det räckte med att slippa upp lite ruff yta. Tvättas ren från damm och får torka.

Slänger in ett tips så här mitt i: När man målar med pensel och burk så är ett gummiband runt för att torka av penseln från överflödig färg jättebra.

Träljusstaken målas med ett tunt lager grundfärg för att ta emot färgen sen. Låt torka.

Måla överallt och låt torka mellan de olika påstrykningarna. Beroende på material och storlek kan det behövas få eller många varv.

Jag ville att denna ljusstake ska ta för sig ordentligt så jag valde en högblank färg. Jag vill att den nästan ska kännas lackad.

Andra och tredje strykningen syns här. Det fick även bli en fjärde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.