Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

17 april, 2021

English shortbread med torkade violer & kristyr

English shortbread med torkade violer – är det en kaka du ätit tidigare? Inte jag i alla fall men det var en idé som slog mig som jag ville testa.

Som du vet, skrev jag häromdagen om violer och att dessa ätliga små blommor är perfekta att plocka nu för att piffa till bak och mat med. Jag har tidigare visat violsocker och den blommiga morotskakan och nu var jag sugen på att göra något ytterligare.

Torkade blommor inkavlade i mördegskakor är ju vackert, kan jag göra min variant? Att man lägger blomman på kristyr – det ville jag göra. Och inte ännu en mördegskaka utan det blev det sonen lärde mig i somras: English shortbread. En porösare, knaprigare kaka än den hederliga mördegskakan men ganska lika ändå.

English shortbread

English shortbread med torkade violer & kristyr

Nyp bort stjälkarna på violerna och lägg dem med “ansiktet” nedåt på en bit hushållspapper, som ligger på en skärbräda eller liknande som man kan flytta, och tryck lätt till blomman så den ligger still och rakt. Lägg på ytterligare ett blad hushållspapper och en skärbräda. Lägg på något tungt tex en mortel. Låt pressa i minst ett dygn så de tappar vätska och blir helt plana. Sedan kan blommorna läggas på allt i princip.

Ingredienser:
225 g rumsvarmt smör
1,25 dl socker
3,75 dl vetemjöl
1,75 dl maizena

Gör så här: Sätt ugnen 175°. Vispa ihop det rumsvarma smöret med sockret i en bakbunke. Blanda mjöl och maizena i en annan skål och rör sedan ner i socker-smörblandningen och knåda ihop till en deg på arbetsbänken.

Kavla ut degen till ca 8 mm och stansa eller skär ut kakor. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. English shortbreaad ska vara ljusa och stelnar när de svalnat. 

Blanda samman 1 äggvita med 1 dl florsocker och några droppar ättika. Spritsa eller bred på kristyren på kakorna. Lägg på de pressade violerna och låt stå så frityren stelnar.

Jag blir lite sugen på att pressa ett gäng nu och ha in i hösten och kanske vintern. Undrar hur länge de håller sig.

English shortbread

Jag valde att göra enkla nästan fyrkantiga kakor för att göra det så enkelt som möjligt. Spritsade på kristyren med en pipflaska. Enklast tänkbara – i en kvadrat.

English shortbread

Blommorna är delikata och supertunna så att lägga på dem med pincett är ett tips.

English shortbread

“De ser ut som små tavlor” sa maken och det hade han helt rätt i. ed den lite taggiga kanten ser det ut som gamla guldramar.

Så söta kakor, i dubbel bemärkelse, ha ha.

Hoppas det var integrerande och att du nu går ut och plockar de rara violerna.

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.