[wordpay_ad type=”float” blur=1]
Så klart det ska vara ostbollar, eller chili cheese, till tacokvällen. När jag liksom tänkt att jag hade mina tillbehör för tacokvällen, tacomiddagen bestämda dök ostbollarna upp. Jag har väl haft samma tillbehör för tacos sedan länge (se dem nedan) och när man hittat ett vinnande koncept är det svårt att ändra sig. Men tur att man då faktiskt får ändra sig.
Precis som pommes frites är härligt till hamburgare är heta ostbollar, chili cheese, himla gott till taco. Varm (!) rekommendation.
Ostbollar! Chili cheese – smälta ostbollar med jalapeños
Ingredienser:
6 dl mjölk (3 %)
100 g vetemjöl
100 g smör
200 g riven smakrik ost
1-2 msk jalapeños
salt och peppar
Panering
2 st ägg
1 dl vetemjöl
1 dl panko
Gör så här: Smält smör i en kastrull och vispa ner mjöl. Koka upp mjölk i annan kastrull och vispa ner i smör- och mjölblandningen. Låt sjuda och blanda tills smeten satt sig. Ta av kastrullen och vänd ner riven ost och blanda tills all ost smält. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna och ställ i kylen i 1 timma.
Häll upp mjöl, vispat ägg och panko i 3 skålar. Ta ut ostblandningen, forma bollar och stick in hela bitar eller delar av jalapeños i smeten. Rulla bollarna en i taget i först mjöl, sedan ägg och avsluta med att rulla i panko. Se till att varje boll täcks helt vid alla 3 paneringsmomenten. Lägg bollarna på bricka med bakplåtspapper i frysen i minst 1 timma.
Värm upp frityr- eller rapsolja i kastrull eller allra helst en fritös till 180 grader. Testa om oljan är tillräckligt varm genom att lägga i en liten bit smet. Fritera 3-4 bollar i taget till de fått jämn färg runt om. Lägg på hushållspapper för att sedan servera varma.
Ett annat gott och bra tillbehör är de ostgratinerade nachoschipsen med jalapeños. Så enkelt bli de annars lite identitetslösa nachoschipsen godare.
Vad jag önskar ha för fler tillbehör på min taco-kväll? Kolla är:
• min guacamole
• picklad rödlök
• ananas-salsa
• bladsallad
• gul paprika – i stavar för det blir lättare då
• köttfärs eller quorn
• koriander
• lime
Där har du mina favoriter. Och bästa tipset överlag: gör alltid guacamole med minst en avokado mer än vad du tror. Det går ALLTID åt.