Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

15 februari, 2013

Soft tacomiddag med läckra tillbehör från New York

För några år sedan var vi i New York och hamnade på en hål-i-väggen-mexicanare. Då förstod jag vad mexikansk mat egentligen är. Våra svenska, hårda tacoskal lyste med sin frånvaro. Det var mjuka tortillabröd med alla möjliga fyllningar; kyckling, fläsk, fisk och biff. Härliga smaker av lime, chili och koriander. Detta har vi försökt återskapa då tacotrumman dragit i gång här hemma.

Först och främst så är det brödet; små mjuka tortillabröd. Perfekta att göra fina rullar av, går inte sönder i handen och tar inte över i smaken.
Våra val av tillbehör: Köttfärs (tacokryddad), strimlad bladsallad, fintärnade tomater, gulpaprika, koriander, lime, gräddfil, guacamole och inlagd rödlök (och majs för barnen, skulle själv aldrig röra det) Starka såser och jalapenos.

Guacamolen är av yttersta vikt. Skulle kunna äta “guacca” närsomhelt, hursomhelst.

Gör så här: Mosa 3 mogna avokados med gaffel i en skål. Pressa i  2 vitlöksklyftor och  juicen från en 1/2 lime. Finhacka en 1/3 kruka färsk koriander och blanda i. Strö över 2-3 duktiga nypor flingsalt och blanda ihop till en fin röra. Får gärna vara lite klumpig för att ge lite känsla. Detta är en ganska barnvänlig variant och vill man ha mer drag är lite finhackad chili att rekommendera.

Vill du inte att guacamolen ska bruna till sig så lägger du en kärna ovanpå. Den håller sig faktiskt fräsch då!

En annan favorit är inlagd rödlök. Ger en jättefin fräsch, sötsyrlig ton mot köttfärsen och de färska grönsakerna. Håller sig dessutom bra i kylen ett par veckor. Om det skulle bli något över vill säga.

Så här gör man: Skala 2 rödlökar och dela och skiva tunt på längden. Koka upp en liter vatten och släng ner löken i 15 sekunder. Häll av i durkslag och skölj med kallt vatten så de svalnar. Låt rinna av. Koka upp saften av 1 citron, 2 lime och 1/2 apelsin, tillsammans med 2 msk vinäger, 1 msk salt, 1 msk socker och ett par stänk tabasco. Rör tills salt och socker löst sig och häll sedan i en skål tillsammans med löken. Låt svalna.

Jag dricker gärna ljus mexikansk öl till och drömmer mig tillbaka till New Yorks gatukök. Den stora mexikoresan får jag ta nån annan gång.
So – let the fredagsmys begin!

Foto: Helena Lyth 

Comments (4)

  • Tex mex är ju amerikanskt med inspiration av mexikansk mat. Jag fick små tunna bröd gjorda på majs av en amerikan. De smakar som våra hårda skal fast det var mycket lättare att äta. Testa fisktacos! Marinera vit fisk i stark söt marinad och stek/grilla ganska hårt. Otroligt gott!

    • ‘@ Madde: Fisktacos är jättegott! Har bara testat fisk med lime och koriander, som verkar vara mina favvokryddor! Tack snälla för tipset!!

      Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.