Reklam för MZ Wines i samarbete med Hermansson & Co
Vissa arbetsdagar är helt klart roligare än andra och när jag skulle inspirera till plockmat och göra snittar varvid Måns Zelmerlöw skulle matcha dem med viner var en av de bästa.
Här följer fyra goda snittar som är enkla och går snabbt att göra men med stora goda smaker. Precis det man önskar ha så att du som värd/värdinna själv ska kunna vara med.
Detta är enkla snittar till många och snittar som går att förbereda. Snittar till bubbel på allra bästa sätt.
Fyra goda enkla snittar till sommarfester
• Endiver med gorgonzola, dijonvinägrett och valnötter
• Smördeg med gratinerad brie, nötter, torkad frukt och honung
• Smörstekt surdegsbröd med pate, majonnäs, cornichoner, fikon
• Friterat rispapper med majonnäs, rå lax, soja, vårlök och rostade sesamfrön
Endiver med gorgonzola
Ingredienser:
1-2 endiver
160 gorgonzola (eller annan mögelost)
1 dl Valnötter
Vinägrett:
3 msk Dijonsenap
3 msk vitvins vinäger
6 msk fin olivolja
2 nypor flingsalt
1 krm färskmalen svartpeppar
Gör så här: Skär av änden på endiverna och ta isär bladen hela. Skölj och låt torka. Lägg sedan på skärbräda eller bricka som båtar. Skär bitar av osten och smula ner i endiverna. Hacka, dela valnötter och fördela jämnt i endiverna. Blanda samman vinägretten och ringla över. Dryckesförslag MZ Raval eller Hola MZ Cava.
Smördeg med brie
Ingredienser:
1 färsk smördeg
180 g brie
1 ägg
1-2 dl nötter – mandel, valnöt, mandel
1-2 dl torkad frukt – tranbär, russin, fikon, aprikos
2 msk flytande honung
Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Rulla ut färsk smördeg och skär i kvadrater eller rektanglar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Skär skivor av brie och lägg i mitten på varje smördegsbit och håll kanter fria. Knäck ägg i en skål och vispa ihop med gaffel, pensla kanterna på smördegen. Hacka nöter och torkad frukt för att sedan strössla över osten på smördegen. Avsluta med att ringa lite honung över varje snitt. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Dryckesförslag Hola MZ Cava Rosé.
Smörstekt bröd med paté
Ingredienser:
1 limpa surdegsbröd
75 g smör
150 g paté av önskad variant
1-2 dl cornichoner
3 -4 st fikon, torkad eller färsk
Majonnäs:
2 äggulor
3 dl matolja
1 msk dijonsenap
0,5 tsk salt
par drag med svartpepparkvarnen
några droppar citronsaft
Gör så här: Skär rejält kraftiga skivor av surdegsbrödet för att sedan skära i kvadrater/rektanglar – skär även bort brödkanterna. Smält smör på hög värme i stekpannan. Stek brödbitarna så ytorna blir gyllene och rostade. Lägg på hushållspapper medan de svalnar.
Vispa ihop en majonnäs genom att hälla äggulor, senap, citron, salt, peppar i en bunke. Vispa i oljan för hand, droppe för droppe i början för att få ihop majon och sen mer matolja med kraftigare vispning. Ska bli riktigt fast och tjock.
Bred på paté på brödet, toppa med en klick majonnäs, skivor av cornichon och fikon. Dryckesförslag Hola MZ Cava.
Friterat rispapper med lax
Ingredienser:
5-6 st Rispapper
Rapsolja
200 g rå lax
1-2 msk soja
1 dl finskuren vårlök
0,5 dl sesamfrön
Gör så här: Häll upp rapsolja i en stekpanna så det är 3-4 cm djupt och värm till 170-180°(gör gärna ett test). Lägg sedan ett rispapper i taget och se hur rispappret puffar upp till ett stort frasigt moln. Lägg pappren på hushållspapper. Skär laxen i små kuber/tärningar, skiva vårlöken och blanda samma majonnäs. Rosta sesamfrön i torr het stekpanna.
Dela rispappren i mindre delar och bred på majonnäs, lägg på några laxtärningar, droppa över lite soja, strössla över vårlök och sesamfrön. Servera omgående. Dryckesförslag: Hola MZ Cava eller MZ Raval.