Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 april, 2022

Laxtartar. Festlig & snabblagad med pilgrimsmussla

Laxtartar! Visst låter det så festligt? Och det är det men namnet kanske låter mer avancerat än vad det är att laga. Det är verkligen en sådan där rätt man snabbt kan sno ihop till festen och med smaker alla gillar. Kallrökt lax är verkligen en favorit hos både stora och små.

Det var när jag skulle köpa musslor i fiskhandeln på min födelsedag som jag såg den vackra kallrökta laxen jag slog till för att göra en liten förrätt. Och i laxtartar så kan man ju addera allt man gillar i princip. Jag slog till på pilgrimsmusslor för att det ju är så gott och festligt.

laxtartar

Lax och pilgrimsmussla är väldigt mjuka konsistenser så något krispigt behövs och här blev det bladselleri och grönt äpple. Och sedan salladslök. Creme fraîche fick binda ihop. Ja så tänkte jag och så blev det.

Synd att jag inte kom på det dagen innan för även om laxtartaren är snabb att laga och god på en gång så är den ännu godare dagen efter då alla smaker satt sig. Så det är ett tips, att göra den dagen innan. Om man är bra på att vara ute i god tid, ha ha.

laxtartar

Laxtartar. Festlig & snabblagad med pilgrimsmussla

Ingredienser:
350 g kallrökt lax
150 g (3 st) pilgrimsmussla
1 dl skuren salladslök
1 dl bladselleri i bitar
0,5 grönt äpple i små bitar
0,5 dl creme fraiche
Flingsalt
Svartpeppar
Servera med citronskiva/-klyfta

Gör så här: Skär lax och mussla i små kuber. Fortsätt med lök, selleristjälkar och äpple och blanda med lax och mussla i en bunke. Vänd ner creme fraîche och blanda väl. Krydda med flingsalt och svartpeppar efter smak. Servera gärna med citron för den som önskar addera på syra.

Servera i små skålar, på skedar, på salladsblad, endivblad eller snäckskal som här.

laxtartar

Sådana här snäckskal finns ofta att second hand. Jag har fått ärva min mammas, hittat själv på loppis och fått några av min vän Maria.

Andra rätter med lax som är festliga:
Pannkakstårta med kallröktslax
Klassiska trekantsmackor till afternoon tea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.