Visst vill man ha enkel och snabb pizzadeg ibland. Och jag skulle vilja säga att pizza är en rätt och alltid är rätt. Pizza till vardags, till fredagsmys, till festmiddag och varför inte även till brunch? Ja, pizza är alltid rätt.
Men för att få till den där pizzamåltiden hemma så vill man ju ha en enkel och snabb pizzadeg. jag har HÄR på bloggen en deg men den kräver dagar av fixande och speciella ingredienser så då är det på sin plats att addera på en riktigt enkel och snabb pizzadeg här tycker jag.
Enkel & snabb pizzadeg
Ingredienser:
1,5 dl vatten
0,5 dl mjölk
25 g jäst
4 1/2 dl vetemjöl special
1 msk olivolja
1 tsk socker
1 tsk salt
Krossade tomater
Toppings efter önskemål
Riven ost och/eller Mozzarella
Gör så här: Lös jäst och socker i vätskorna och blanda i hälften av mjölet och blanda ihop. Tillsätt olja, salt och resten av mjölet. Blanda och knåda ytterligare några minuter
Låt degen jäsa minst 30 minuter i bunken med ett lager plastfolie samt kökshandduk över.
Sätt på ugnen på 250° och ha en plåt mitt i ugnen upp och ner.
Tryck ut till två tunna pizzor på varsitt bakplåtspapper. Lägg på tomatkross över ytan och fördela toppings och ost jämt över hela pizzan.
För över deg och papper till den varma plåten i ugnen, en i taget. Grädda i ca 15 minuter.
Servera omgående.
Och sedan tänker jag komma med ett bonustips: Gör bara basen på pizzorna när du gräddar dem. Alltså att du har tomatsås och ost på (helst mozzarella) eller att du gör en pizza bianco med creme fraichen och någon ädelost tex gorgonzola. Sedan vid bordet och gästerna så har du massa härliga toppings som de får addera på själva. Ja låt oss kalla det någon sorts av pizzataco om du förstår vad jag menar.
• Min pizza bianco med creme fraiche och gorgonzola som sedan toppats med ruccola, skivad färskt fikon, pekannötter och färsk oregano samt ringlad olivolja.
• Den andra är med krossade tomater, mozzarella och sedan toppats med skivad färsk tomat, fint hyvlad vitlök, parmaskinka och färsk basilika samt ringlad olivolja.
Blir inte bara jättegott utan även kul för gästerna runt bordet att fixa med. Sådant som gör en måltid till något utöver det vanliga.