Följ mig:
Danmark Maträtter

Dansk fläskstek i ugn med krispig yta

6 augusti, 2022

Har du testat dansk fläskstek med krispig svål? Om du varit i Danmark är det nog nästan omöjligt att inte möta denna rätt vid både lunch och middag men i Sverige är den inte lika vanlig.

dansk fläskstek

För mig personligen är detta en av mina absoluta favoriträtter. Och då inte bara steken utan med alla tillbehör som gör det hela till en sådan klassisk rätt. Trygg mat eller som man säger i USA: comfort food.

Jag tror mig nog ha önskat detta till födelsedagsmiddag nån gång av maken samt att vi gjorde det till vår danska jul när det bara var vi fem i lilla familjen som firade.

Nu här i Köpenhamn så blev det vår första måltid och här kommer som utlovat receptet. Så ut och leta efter en fläskstek med svål nu. Detta vill du inte missa!

Dansk fläskstek i ugn med krispig yta

Ingredienser:
1,5-2,5 kg fläskstek med svål
1 msk grovt salt per kg kött
3 Lagerblad
0,5 l vatten + 1 buljongtärning
1-2 morötter
2 små gula lökar
 
Sås:
6 dl sky
2,5 msk vetemjöl
0,5 dl vatten
Salt & Peppar
Ev soja
 
Gör så här:
Stek: Snitta svålen med ca 5 mm mellanrum rakt över, djupt men skär inte ner i köttet.
Tryck och gnid in salt i svålen, se till att det kommer ner mellan alla snitten.
Lägg steken plant på gallret och se till att svålen ligger riktigt plant. Sätt i en stektermometer i mitten av köttet.
Koka upp vatten med buljongtärningen och häll över i en långpanna tillsammans med lagerbladen. Skala och dela morötter och lök, lägg i dem i pannan också.
Ställ in gallret med fläsksteken i mitten av ugnen (kall ugn) och långpannan under.
Sätt nu på ugnen på 200°.
När termometern visar 65° så knacka på svålen. Om svålen ännu inte är hård höjs tempen till 250°. Var vaksam så den inte bränns bara. Steken är klar när termometern visar 70°. Det brukar ta ca 1,5 – 2 timmar. Om inte svålen är helt hård och krispig kan steken få ytterligare 10 minuter nu med grill.
Glänta på ugnsluckan var 15:e min för att få ut lite fukt. Se till att det alltid är vatten i pannan under. Den får inte gå torr.
Ta ut steken och långpannan. Låt steken vila ca 20 min och skär sedan steken i skivor vid snitten i svålen.
Sås: Sila ner skyn i en kastrull och koka upp. Rör samman mjöl och vatten till en redningen i ett glas och häll långsamt i den sjudande skyn tills det blir en lagom tjock sås. Smaka av med salt och svartpeppar. Kanske även nån droppe soja.
Servera den danska fläsksteken med såsen, kokt potatis, varm rödkål, pressgurka/saltgurka och äppelmos.
dansk fläskstek dansk fläskstekdansk fläskstek dansk fläskstek
Jag har ätit så många smörrebrödsmåltider där fläskstek alltid måste vara med. Några av de bästa har varit i en av trädgårdarna i Pile Allé. Så njut av denna skönsång nu medan du lagar maten.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara Helena 6 augusti, 2022 at 10:44

    Tack Helena för denna dos av danskt! Är själv just hemkommen efter ett par dagar i ”byen” med mitt lilla gäng och saknar det stort nu är vi är hemma. Håller med i din reflektion om växtlighet och fasader och danskarnas känsla för estetik! Undrar om du vet vad den vackra tallriksmodellen kan heta?

  • Svara Susanne 7 augusti, 2022 at 19:23

    Tack för receptet, det ser så gott ut!
    Ha en fin kväll!

    • Svara Helena Lyth 8 augusti, 2022 at 14:52

      Hej Susanne. Vad kul att höra att det kunde locka.

      Kram
      Helena

  • Svara Eeva 9 augusti, 2022 at 17:50

    Ska svålen vara uppåt eller nedåt?

    • Svara Helena Lyth 9 augusti, 2022 at 17:58

      Den ska vara uppåt

    Lämna en kommentar

    Close