Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

9 januari, 2023

Snöstorm, skidor, Selma & soppa-på-en-spik

Vilken häftig sista dag vi fick i Värmland. Och kan man säga att vi liksom lyckades få in hela kostcirkeln på en och samma dag? Fysisk aktivitet med skidåkning, kultur med en maratonläsning av Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga och sedan middag på rester som blev alla tiders och avlutas med ett nytt spel som fick alla tummar upp.

Så maxat men vi tar det från början.

Dagen innan hade lillkillen kört bräda hela dagen för första gången och jag var då hans assistent kan man kalla det. Jag åkte inget och hyrde då ingen utrustning. Jag tänkte att han skulle nöja sig med en dags åkning men han ville åka mer och då “vanliga skidor”. Det gav ju då mig möjlighet att få åka i alla fall.

Synd att vädret inte var det samma som dagen innan… Det syns inte på bilderna men det blåste helt galet mycket. Och fast temperaturen var bara minus två grader kändes det helt galet kallt.

Men som bekant så finns det inga dåliga väder bara dåliga kläder. Dubbla långakalsonger och jag vet inte hur många lager på överkroppen.

Vi köpte liftkort för två timmar och det var alldeles lagom.

In i stugvärmen omedelbums.

En brasa som värmer både kläder och kroppar. Men det var bara ett snabbt stopp hemma för nu skulle vi till en mycket kul grej.

I Berättarladan, så var det nämligen en maratonläsning av Selma Lagerlöfs Gösta Berling. Något som också direktvisades på SVT!

Pampig och vintrig entre till Berättarladan.

Under hela 20 timmar satt det nio olika skådespelare och läste kapitel för kapitel denna mastodontbok. Jonas Karlsson, Ingela Olsson, Rebecka Hemse, Hanna Kulle mfl turades om under detta dygn och allt sändes live på SVT Play. Och vi som då fanns i närheten fick gratis komma och titta och lyssna i publiken.

Så himla kul grej och faktiskt att våra barn tyckte också det var spännande. I varje byte av kapitel var det byte av skådespelare och man som publik fick då gå in eller ut. Kameror överallt och publik inne och ute.

Denna kväll var det min och makens matkväll och vi hade förberett en måltid men då vi hade så mycket rester så var det ju hål i huvudet att skapa ny helt ny middag. Det blev quesadillas till förrätt (tortilla och annat från tacokvällen) och sedan en pastagratäng till huvudrätt (med allt möjligt från våra dagar här). Blev hur bra som helst.

Men efterrätten till barnen blev enligt plan i alla fall. Då vi hade så fin brasa ville ag nyttja det och ge barnen en uppgift och upplevelse. Brasbakade bananer med choklad serverat med glass.

Till vuxna blev det den småländska ostkaka som var kvar från tidigare. Annars hade jag planerat att vuxna skulle göra varma kaneläpplen i samma brasa.

Blev hur gott och mysigt som helst.

Sedan spelade vi ett nytt spel för mig: 0 till 100. Dvs en fråga ställs till samtliga deltagare tex hur många SM-guld ett lag vunnit, eller hur många centimeter en viss fågel är osv – allt mellan 0-100. Den som är närmst vinner omgången. Så kul.

Det blev vår sista dag och kväll. Så maxad som sagt. Det känns som om vi under vår resa till först Skåne och sedan Värmland varit i flera veckor. Mäktigt hur man kan utnyttja sitt jullov.

Skönt att komma hem då, när batterier och minneslådan är välfyllda. Nu redo för ny termin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.