Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

7 maj, 2023

Mördeg i frysen – alltid redo för gofika

06Vad ska man alltid ha i frysen? Sånt har jag funderat på ett tag och har i huvudet en lista med smarta frysningar och nu fick jag användning av den listan. Första “avsnittet” kommer här.

Jag hade ett möte hemma i fredags och förberett med köpeskorpor, pålägg mm men saknade något sött. Då kom jag på det, en sådan sak jag ju faktiskt har redo i frysen och kanske då toppar min fryslista; mördegen.

En sådan där deg som utan några som helst problem kan frysas in och bakas på en gång.

På bara 20 minuter hade jag nybakade varma kakor att servera på mötet. Häpp, ibland kan jag trolla! Ja okej då, det är kanske inte de snyggaste kakorna du sett men det är väl ändå smaken som är det viktiga??? En mördegskaka är alltid en mördegskaka. Men… om du vill göra kungligt snygga mördegskakor då kollar du in DESSA.

Frysa in mördeg – redo för att bakas ut

Ingredienser
250 g smör
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker

Gör så här: Blanda mjöl och socker i en stor bunke och sen dela det rumsvarma smöret i mindre bitar och lägg i. Smula i hop degen och arbeta tills det blir en fast deg. Dela mördegen på mitten och forma dem till två smala cylindrar. Rulla in dem i plastpåsar och förslut. Frys in.

Sätt ugnen på 180°. Ta ut mördegen och lägg på skärbräda. Skär i skivor,  lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper med bra med luft rum om.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

De kan se lite skeva ut direkt från frysen men då de innehåller en generös mängd smör så brukar värmen i ugnen räta ut dem till runda kakor.

Jo, men det blev väl bra? Hemmabakade nygräddade goda kakor på nolltid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.