Följ mig:
Bakning & Godis

Vacker kanellängd i form för saftigare kanelbulle

2 oktober, 2020

Nu har jag bakat en kanellängd i form och helt klart redo för kanelbullens dag på söndag! Det blev två formar och kanellängder och den ena försvann ner i familjens magar redan igår, förstår inte hur det gick till men den andra är i frysen och väntar på gofikan på söndag.

kanellängd i form

Passade på att plåta steg-för-steg hur man gör de här snygga flätorna. Så enkelt att göra en riktigt snygg kanellängd i form

Vacker kanellängd i form för saftigare kanelbulle

Ingredienser
25 g jäst för söta degar
250 g kallt vatten
250 g kall mjölk
100 g strösocker
6 g salt
(ev 5 g kardemummakärnor)
1 kg vetemjöl
200 g smör, rumstempererat

Fyllning: 150 g rumsvarmt smör, 1 dl strösocker, 3 msk kanel
Garnering: 1-2 ägg, vatten

Gör så här: Då det är ingredienser som ska vägas, så börja med att mäta upp alla ingredienser och lägg i olika skålar.
Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en hushållsmaskin. Häll i vatten och mjölk och kör hushållsmaskinen så jästen löses upp. Fortsätt med salt, socker och eventuellt de malda kardemummakärnorna om du önskar det. Fortsätt med mjöl och smöret i omgångar. Arbeta degen i minst 10 minuter. För hand eller på låg nivå i hushållsmaskinen. Degen ska vara fuktig. Täck bunken med plastfolie och en kökshandduk och låt jäsa i 1 timma.

Vispa ihop fyllningen; smör, socker och kanel med elvisp.

Ta ut degen på ett lätt mjölat bord, dela i två delar och kavla ut en till en stor rektangel. Ska bli rätt tunn men hålla ihop, ca 4 mm tjock. Bred ut hälften av fyllningen, glöm inte kanterna.

Rulla ihop till en lång rulle, försök rulla så tät rulle som möjligt. För att få en snygg fläta som den ovan – se steg för steg nedan. Skär längs med rullen med vass kniv men lämna översta delen ihop. ta “höger ben” över det vänstra och fortsätt vrida tills hela blivit till en vriden fläta. Lägg bakplåtspapper i två bakformar och för försiktigt över flätorna i dem.

Ställ in formarna i den kalla ugnen tillsammans med en skål med hett vatten. Låt jäsa ytterligare en timma.

Ta ut formarna och värm ugnen till 225°C. Vispa till ägg och lite vatten och pensla kanellängderna noga. Ställ in formarna på galler i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 180°C. Grädda i ca 35-45 minuter. Ett tips är att använda ugnstermometer och när innertemperaturen är 90°C är kanellängderna klara. Om längderna börjar bli för mörka kan du lägga på folie så de inte bränns.

Ta ut och låt svalna på galler. Servera på en gång eller frys in för att behålla bästa saftigheten.

Att vispa smör, socker och kanel gör det så mycket enklare att få till bra med fyllning.

Så gör du snygg kanellängd, kanelfläta

kanellängd i form

Ett riktigt enkelt sätt men det ser ju så rasande avancerat ut, eller hur?!

Jag har flera olika sorters varianter spå kanelbullar. Alla roliga att göra.
Små minikransar
Kanlebullewraps
Två olika sätta att snurra kanelbullar

kanellängd i form

Vackra redan innan gräddning men…

kanellängd i form

… blir ju så fantastiskt vackert när det gräddatas. Som magi!

Att baka i form gör vetebrödet så saftigt. Precis som man vill ha det. Nu ligger mjölken på kylning så allt är redo för kanelbullens dag!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara Anja 2 oktober, 2020 at 17:30

    Men så snyggt!!!

  • Svara Maria 3 oktober, 2020 at 16:50

    Så läckert, måste absolut testa detta! Önskar dig en fin helg!

  • Lämna en kommentar

    Close