Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

12 september, 2023

Det bästa tipset för palettblad, växer som ogräs

Palettblad har blivit en krukväxt som många har som favorit. Inte så konstigt kanske då den är väldigt enkel att ta hand om och med sina färgglada blad är den så vacker. Det finns de som skiftar i ljust grönt och vinrött, de som är mörkt röda och sedan mängder varianter till.

Jag fick en stickling av Maria, se HÄR, 2019 och den verkar stormtrivas i min rätt tveksamma vård.  Jag kan inte påstå att jag vårdar den ömt men det är kanske just det den gillar?

Men det finns en sak (jo det är flera men jag fokuserar här på en) jag gör.

Det vackra palettbladet växer sig stor i det ljusa vida fönstret så att den vill ha ljust har jag förstått. Sedan vattnar jag kraftigt varje tisdag – varför tisdag? För det är en sådan tråkig veckodag så dagen har blivit lite roligare med att vattna. Och var 60.e dag sticker jag ner näringspinnar i jorden. Inga större ansträngningar all alltså.

Och när jag gör endast detta så får den växa i lugn och ro men efter några veckor gör jag min enda ansträngning.

Och här är annan vinkel i vardagsrummet från soffan jag visade på Instagram tidigare. För du följer väl mig där?

När alla blad vänt sig mot ljuset och vi i rummet bara ser baksidan av bladen tar jag upp den tunga krukan och gör en 180. Jag vänder den alltså så baksidan vetter utåt och vi får se de vackra bladen.

Jag går helt klart bet på att kunna visa det tydligt på bild för genom kameran syns ingen skillnad men det är världens ändring. Lovar!

Och sedan om några veckor kommer mörkret och min palettblad blir ledsen. Blad kommer tappas och grenarna blir deppigt nakna – då klipper jag ner hela palettbladet rätt kraftigt. Och till försommaren är den sedan lika stor igen  den ger sig aldrig!

Comments (18)

 • Britt-Marie Karlsson

  Så fin och stor.Själv har jag en favorit som är en blandning av tegelröd-brun-vinröd som jag fått av mitt barnbarn, inte så storvuxen och inte så blombenägen som de andra vilket jag tycker är bra.

  • Hej Britt-Marie. Ja det där med blomningen är inte bra har jag förstått. Man ska klippa bort dem då de drar energi men jag glömmer bort hela tiden.

   Kram
   Helena

 • Jag hade en liknande som tog för mycket ljus i rummet. Står nu lite för skuggit på en pall. Min behöver planteras om men det blir för jobbigt.

  • Hej Gunilla tack för din mycket härliga kommentar. Ser framför mig hur du säger “nej nu får det vara nog” och flyttar på den! 🙂 Hoppas du får energi att plantera om, kanske ta sticklingar och ge bort?

   Kram
   Helena

 • Hej, jag har haft en lika stor som din, men var tvungen att vattna den varje dag, rikligt.
  Har nu klippt ner den och har tagit nya skott som snart ska planteras, en mycket fin växt

  • Hej Inger, tack för att du lämnar en kommentar. Gör mig så glad.
   Men jaha, din behöver så mycket vatten – så olika det kan vara.
   Och så himla bra att man lätt kan ta sticklingar. Denna magiska planta har barn över hela landet då jag ger bort sticklingar till höger och vänster ha ha.

   Kram
   Helena

 • Visst är den vacker o tacksam. Jag har 3 olika palettblad ute i en kruka. Snart klipper jag ner den o tar nya sticklingar…. älskar denna blomma.

 • Härligt, och den trivs bra sådär nära en element? Jag har just upptäckt dem och vill gärna att de överlever vinter i inomhus klimatet
  Mvh Claudia

  • Hej Claudia. Tack för att du hittat hit. Min palettblad står på just detta ställe hela året (minus 2-3 veckor runt jul) och på vintern så tappar den blad och lir lite gles men då klipper jag ner den. Fortsätter med näringspinnar var 60.e dag och till våren, försommaren blir den stor igen. Så den verkar vara helt ok med elementen.

   Kram
   Helena

 • Palettblad är så otroligt tacksamt att flytta ut på sommaren, till altanens mest tråkiga och skuggiga delar. Då blir de fort stora och maffiga. Fick ett palettblad av min mamma för 7år sen som stod ute. Tog sticklingar som fick bo inne under höst-vår för att sen åka ut till sommaren. Har gjort samma varje år sen dess (för orkar inte släpa in tunga utekrukor, så tar ett gäng sticklingar som får bli krukväxter inne fram till sommaren). Är så härligt med liv i de mer svårodlade delarna av utemiljön.

 • Hej!
  Jag har tyvärr inga gröna fingrar, men fick en så fin palettblad av min son. Han planterade den i förskolan. Jag vill så gärna ta god hand om den och just nu ser den fin med stora blad, men är lite oroligt för höst/ vinter. Hur klipper man palettbladen? Hur mycket? Är det bara blad eller grenar också? Topparna eller hela växter?
  Tack på förhand!

  • Hej min namne. Förstår att det är växt du vill vårda. Fint med växter som har historia.
   Jag klipper grenar precis ovanför ett bladpar. Som precis ovanför “leden” kan man säga. Och ja klipper så att grenarna inte blir för taniga och spretiga. Jag liksom friserar den. Och första åren var jag lite orolig men då växten är så tålig behöver du inte vara rädd. Och glöm inte att sätta de bortklippta grenar. vatten och skapa sticklingar att ge bort. Det tar bara nån dag innan små rötter tittar fram.
   Hoppas du och växten får många fina år tillsammans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.