Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 september, 2019

Förändra ett rum på endast en dag med färg

Förändra ett rum med färg är ett inlägg i samarbete med Rusta

Kanske du känner att du skulle vilja göra om ett rum rejält men den tiden eller orken har du inte just nu? Då vill jag tipsa om ett sätt att förändra rum helt på endast en dag och utan några större ansträngningar. Du gör det bara till ungefär hälften kan man säga, ha ha!

Och är du nu sugen på att måla om sak du passa på nu då Rusta har kampanj på just gör-det-själv-sortimentet! 25% rabatt på all väggfärg, alla tapeter och samtliga golv mellan 19/9 – 8/10. Du får alltså ännu mer för pengarna!

Jag gjorde om dotterns rum i våras tillsammans med Rusta som bad mig visa hur man skulle kunna tänka i nya banor när man ska måla och måla om så då tipsade jag om att måla i färgblock. Denna gång vill jag fokusera på att du kan måla om på ungefär samma sätt, dvs måla i block, men att det inte måste ta lång tid eller kräva att hela hemmet hamnar upp å ner under tiden. Jag visar här när jag gjorde en rejäl make over av lillkillens rum som var i rejält behov av att få sig en stil och själ men behövde inte flytta ut möblerna eller ens lägga papp på golvet. Förändringen gjordes på en dag och den lille rumsägaren kunde sova i sin säng redan samma kväll.

Göra om ett rum rejält på nolltid

Vill du hänga med på min snabba fixresa? Vad bra, då tar vi det från början. Och bli nu inte chockad över före-bilderna…

Jag kan tituleras inredningsinfluencer men det betyder inte att mitt hem är som taget från ett glossigt inredningsmagasin i varje vrå, det vill jag lova! Och vår goa glada sons rum är ett bevis på det!

Japp, så här såg det ut innan. Här har storsyskonen tidigare delat rum i våningssäng men de har fått egna rum i den vevan lillkillen lämnade spjälsängen för 4 år sedan. Och ja, sedan har det inte hänt ett skvatt här. Han har fått härja fritt och saker har trillat in utan någon som helst tanke eller röd tråd. Men ett helt funktionellt rum men oj så tråkigt och jag kan säga att han inte önskat vara i sitt rum långa stunder.

När han nu fyller 6 och vi kan se vilken person han är är det först nu han verkligen kan får sitt rum. Stora ytor för bygg, lek och fotboll skulle jag säga så att frigöra golvyta på det väldigt lilla rummet på 3 x 3 meter behövdes.

Tror du jag har sagt både högt och till mig själv att jag ska sortera bokhyllan? Ja jösses…

Så ordet rensa fick bli temat, göra förändringen enkel och inte köpa nytt utan nyttja det som faktiskt fanns. Och vad mer än färg gör en förändring stor men enkel? Inte mycket va? Färg får det bli men för att det ska vara enkelt och snabbfixat målar jag ungefär bara till hälften i hela rummet. Som en målad bröstpanel som ramar in och gosar till sovdelen i rummet.

Välja väggfärg!

Sonen älskar verkligen alla färger och skulle inte kunna välja någon för då skulle han vara ledsen å de övriga färgernas vägnar. Jag tänkte välja en färg som han kan leva med länge, passar i rummets ljus och just vara lugnande då det är för sovdelen denna färg ska rama in.

Rusta har 41 olika färger att välja på och valet föll på Antique Blue för den checkade in på alla punkterna ovan. Varför Rustas färger är så bra för att bl.a. måla quick fix-lösningar med är att den är väldigt slätstruken, riktigt täckande så du behöver inte hålla på med massa omstrykningar samt har endast en svag doft (fast jag känner den inte alls) så om du är som jag och vill flytta in direkt i det nymålade rummet går det alldeles utmärkt!

I Testfaktas stora tester av väggfärg fick  Rusta Väggfärg Nyans totalbetyget 4,2 på en skala från 1 till 5. Kraven för att få denna kvalitetsmärkningen är högt ställda och väggfärgen genomgår en mängd olika testmoment relaterat till miljö- och hälsoaspekter liksom täckförmåga och praktisk målning.

Även en quick fix kräver sina förberedelser. Går inte att komma från.

Tvättar väggen med målartvätt och spacklar igen de små hål som tidigare tavlor och hyllor ställt till med. Maskerar av alla lister och kontakter med tejp.

Och bröstpanelen går supersnabbt att fixa. Mätte upp 120 cm upp på väggen runt om och drog streck. Satte maskeringstejp vid strecket.

Med en lite roller är det bra att ta alla kanter, hörn och skarvar. Där det är som svårast att komma åt är pensel att föredra.

Och som du ser hoppade jag över att lägga papp på golvet. Då det är en mindre målning så kände jag att jag kommer ha närkontakt med ytan och kontroll på målandet. Jag sa ju att det var en quickfix!

I vanliga fall hade jag målat att med vit färg först, för det är den färg som det blå ska möta för att få till en knivskarp linje mellan de två färgerna men jag hade nämligen en annan idé så det behövde jag inte. Jag ville sätta upp smala lister målade i samma blåa färg över kanten. Ge väggen lite mer identitet.

Så, hela sovdelen målad och tejpen borttagen. Om jag hade gjort knivskarp linje mellan vitt och blått hade jag varit klar men den där listen ville jag verkligen få in.

Fint att se hur en färg kan te sig olika i olika ljus.

Rensade bland tavlorna som vi hade sedan innan. De jag valde att ha kvar var de med cirkustema. Hade en plansch sedan tidigare som jag köpte en ram till på Rusta.

Målade mina lister jag köpt på brädgård samt Rustas fina kroklist då den gjorde succé i dotterns rum och lillkillen ville ha en han med. (Och med facit i hand så var det toppen för nu hamnar inte kläderna på golvet vid läggdags utan de hängs upp. Tom strumporna hängs upp!)

Det är en väggfärg jag målar med och det är egentligen inte det bästa för trädetaljer utan då är lackfärg det rätta. Så om du önskar ha en helt korrekt och än mer hållbar målning så bör du byta typ av färg för just dessa detaljer.

Medan lister torkade satte jag upp tavlorna. Orkar inte vänta för mycket och detta skulle ju som sagt gå fort!

Och sen då spikade jag upp listerna med småspik över skarven mellan blått och vitt. Och där var rummet klart!

Det jag adderade till rummet var en kraftig och tålig matta. En som ligger still och på plats även när det levs rövare där inne och står emot om olyckor spills. Den har det spelats fotboll på nu och den ligger prickstill.

Och just det, en konsollhylla vi hade hemma sedan tidigare åkte upp. Och framförallt – böcker sorterades ut och bort.

Och favoriterna får äntligen komma fram och få plats.

Så smidigt att måla in kroklisten i samma färg och få den att hänga ihop med väggen.

En stor förändring men ändå liten, en insats utan att vara svår. Sådant kan behövas för att få nystart i hemmet.

Hoppas detta kunde inspirera och glöm nu inte att nyttja Rustas kampanj på gör-det-själv-sortimentet! 25% rabatt på all väggfärg, alla tapeter och samtliga golv mellan 19/9 – 8/10. Även små förändring ger stor effekt.

Comments (3)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.