Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

5 december, 2023

3 goda snittar med dadlar till glögg & jul

Att dadlar och julen hör ihop är en sanning. Jag minns så tydligt hur det lilla soffbordet i barndomens vardagsrum (det som var mer vuxet inrett än det vid tv.n) vid jul hade sådana där saker som barn inte ville ha: clementiner, nötter, torkade fikon och dadlar. Det var mest pappa som åt av det bordet, jag kunde knäcka lite nötter men de torkade frukterna höll jag mig från. Men, om de inte skulle vara med så haltade julen. Alla beståndsdelar måste vara med även om jag inte ville ha dem ha ha.

Nu i vuxen ålder så har jag givetvis dadlar med i min jul. De måste var med för de är ju så otroligt goda. Speciellt när man gör något med dem. Här har jag tre förslag på dadlar till jul. Goda till glöggen eller bara som de är, som julgodis.

3 goda snittar med dadlar till glögg & jul

Ädelostfyllda dadlar

Dadlar
Gräddädelost (eller den ädelost du gillar)
Valnötter

Gör så här: Skär längs med mjuka dadlar och plocka ut den lilla kärnan. Skär en gräddädelost i mindre bitar, gärna som små stavar.

Tryck försiktigt ner ädelosten i dadeln och toppa med en bit valnöt. Redo att servera.

 

Baconinlindade dadlar

Baconskivor
Dadlar

Gör så här: Värm ugnen till 200° och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Om de färska dadlarna har kärnor skärs en skåra över dadeln och kärnan pillas ut. Separera baconskivorna och rulla in dadlarna, en per skiva. Lägg på plåten med bakplåtspapper med skarven nedåt. Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter. Lägg över på fat och servera med tandpetare.

 

Marsipanfyllda dadlar

Färska dadlar
Mandelmassa
Mörk fin choklad
Flingsalt

Gör så här: Om de färska dadlarna har kärnor skärs en skåra över dadeln och kärnan pillas ut. Ta 1-2 tsk mandelmassa och lägg i dadeln, tryck ihop lite lätt. Lägg alla fyllda dalar på en plåt eller bricka med bakplåtspapper. Smält den mörka chokladen i vattenbad och ringla över dadlarna med en sked. Smula, strössla flingsalt över och låt stelna.

noventgodis

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.