När jag var liten så köpte min 13 år äldre bror sådana där rosa brända mandlar och det var bland det mest häftiga jag sett. Och som liten kanske de var lite svåra i smaken men – hej allt som är sött går ju ner. Det roliga är att varje gång jag äter en sådan där härligt god rosa bumling så färdas jag tillbaka till det minnet. Det är något fint med det.
Jag har länge velat göra rosa brända mandlar men tänkt att det skulle vara svårt. Det var det inte men det kräver sin koncentration, det är några steg att hantera. Men som så mycket vid jul så ska det ju vara ett litet pyssel med det mesta. Och med tanke på hur goda de blir är dt helt klart värt det.
Rosa brända mandlar – gammeldags & ljuvligt
25–30 bitar:
1 dl mandel
200 g marsipan
1 dl florsocker
1 ½ msk vatten
½ msk neutral matolja
2 krm röd hushållsfärg
Gör så här: Skålla och skala mandlarna, låt torka.
Rosta mandlarna i en het torr stekpanna. Lägg över på ett fat och låt svalna.
Riv marsipanen grovt och blanda med florsocker och vatten i en bunke.
Hetta upp en stekpanna med oljan och häll i marsipansmeten. Låt puttra på medelvärme i ett par minuter. Rör om regelbundet så att det inte bränns. Tillsätt hushållsfärgen och blanda.
När smeten har blivit lite seg häller du ut den på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred ut smeten med en slickepott och låt svalna i 1 minut.
Ta en tesked smet och tryck in en rostad mandel. Använd fingrarna för att klä in mandeln med smeten och forma till den rosa brända mandeln.
Fortsätt med resten av mandlarna och lägg på fat. Förvara torrt i rumstemperatur.
Kul! Har letat efter ett recept på just den typen av brända mandlar.
Hej Karin. Men vad roligt. hoppas det blev bra.
Kram
Helena
Tack snälla, hittar aldrig de där nuförtiden! Pappa lärde mig älska dem när jag var liten. Minns att ingen annan i familjen gillade dem. Det var vår grej liksom💞☺️