Julmustglaserade revbensspjäll är en ny upptäckt för mig. Vi hade aldrig revebensspjäll i barndomens jular, tror det var alldeles för avancerat då. Men tur då att man kan lära sig nytt och oj så gott det är. Så klart superdupergott på julbordet där bland alla rätter men även att ha som helt egen rätt på tex juldagen.
Saftigt som sjutton och välkryddat är julmustglaserade revbensspjäll nästan oslagbart. Och så där härligt kladdigt om fingrarna. Eller som det heter: finger licking good!
Julmustglaserade revbensspjäll
Ingredienser:
1,5 kilo tjocka revbensspjäll (knäckta)
2 gula lökar
1 msk salt
2 stjärnanis
15 vitpepparkorn
3 lagerblad
2 msk kinesisk soja
Julmustglaze:
2 dl julmust, gärna lagrad
2 vitlöksklyftor
4 msk riven färsk ingefära
2 msk kinesisk soja
0,5 dl honung
0,5 dl sirap
2 tsk malen kanel
Rejäl nypa färskmalen peppar
Gör så här: Skala och klyfta löken. Lägg den tillsammans med revbensspjäll, kryddor och soja i en gryta. Fyll på med kallt vatten så det täcker köttet. Koka upp och skumma av. Sjud stilla 1,5–2 timmar. Köttet ska börja lossa från benen.
Ta upp köttet ur grytan och låt vila i en ugnssäker form medan glazen görs.
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll julmusten i en kastrull och tillsätt riven vitlök samt resten av ingredienserna. Låt blandningen koka ner till minst hälften: glazen ska bli lite trögflytande.
Pensla köttet runt om med glaze. Låt gå i ugnen ca 25 minuter. Pensla och ös generöst med glaze då och då under tiden. Köttet ska få en klibbig, mörk och glansig yta.
Dela köttet i bitar utifrån hur benen är knäckta. Ringla på överbliven glaze och servera varma eller ljumma.
Låter gott och inspirerande, det skall jag prova.
Efter ett par jular med misslyckade revben, så är det absolut dags att ta tag.i årorna igen och testa det här receptet! Tack!
Härligt att höra Marcus. Jag hoppas de ska smaka
Med vänlig hälsning,
Helena