Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

23 mars, 2024

Smördegssnurra med krämig räkfyllning & ägg till påsk

Puffig smördeg, krämig räkfyllning och ett perfekt kokt ägg, det låter väl som en mycket bra liten förrätt till påsk? Det var i alla fall det jag tyckte och testade när jag hade lunch för kollegor här om dagen.

Det jag ville göra var små vackra snurror av smördeg för det är ju bland det godaste som finns. Jag funderade länge på vad jag skulle fylla dem med och då mindes jag Prins Bertils crêpes som serverades ofta i barndomshemmet. Dvs krämig räkfyllning i crêpen, eller pannkakor om man ska vara ärlig. Sådan skulle det vara och för att göra smördegssnurrorna så där påskigt fint, ett perfekt kokt ägg (enligt mig) ovanpå.

Smördegssnurra med krämig räkfyllning & ägg till påsk

Ingredienser:
Färdiga smördegsplattor
220 g färdig hollandaisesås
220 g skalade räkor
1 knippe dill
100 g riven ost, gärna vällagrad
1 ägg till pensling
ägg, en halva per portion
ev ärtskott

Gör så här: Ta ut smördegsplattorna från frysen och låt ligga i rumstemperatur i 15 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Koka ägg ca 7 minuter, de får gärna ha krämigt lös gula. Skala, låt svalan och skär i halvor.

Blanda räkor och hollandaisesås med repad dill i en bunke. Riv ost och lägg i egen skål.

Skär en smördegsplatta på mitten till två kvadrater och gör nu en i taget (se steg-för-steg nedan). Vänd smördegsplattan till en romb/diamant och vik lätt ihop till en triangel. Smördegsplattan får inte klibba ihop.

Skär skåror längs med de sneda sidorna, lite mindre än en cm in. Skär från nederkant och mot toppen men inte hela vägen, lämna toppen hel. Veckla ut.

Ta nu en av de skurna flikarna och vik över till den andra och samma sak med den andra fliken. Den blir en kvart på högkant med en topp och botten.

Slå ihop ett ägg i en skål och pensla på allt utom ytan inuti. Gärna pensla under flikarna så de liksom “klistras” fast.

Fyll försiktigt med räkröra, beroende på räkorna storlek ca 3-4 st. Toppa med en nypa riven ost.

Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i ugn i ca 20 minuter, tills frasiga och gyllene.

När plåten tas ut är fyllningen hög men den sjunker snabbt och ger en liten “grop” som nu kan fyllas med tex ärtskott och en ägghalva. Servera.

Alltså, är bara inte allt med smördeg gott?

Kanske den enklaste räkröran, räkfyllningen någonsin? Ja i alla fall om man ha färdig hollandais. Ja men du vet ju hur jag gillar genvägar…

Bli inte förvånad när plåten tas ut och räkorna ser ut att vilja simma iväg ur smördegen. Fyllningen sväller i värmen men sjunker snabbt. Peta räkorna rätt om de har kommit utanför sin lilla grop.

Om jag får säga det själv så tycker jag de blev himla fina. Och så kart goda!

En liten rätt att starta påsken med? Eller bara som en snitt till buffén?

Comments (4)

 • Oj, ser mycket gott ut 😋 Blir det två kvadrater när du viker 1 smördegsplatta på mitten? Hur stora i cm gör du när du skär ut till 1 bakelse? Hur många får du ut på en smördegsplatta och vilka smördegsplattor köper du? Är fyllningen beräknad till 1 el 2 plattor?
  Ja många frågor här….har aldrig gjort nåt med smördegsplattor förut, pga bristen på smöret i den sk smördegen faktiskt, men detta vill jag testa ändå 🙋‍♀️😃

  • Det är en platta jag delar, skär i två. De är rektangulära när man köper dem, så det blir två av en.
   Köper de som finns i butiken, inget speciellt märke.
   Fyllningen räcker till minst 16 bakelser
   Lycka till
   kram
   Helena

 • Dessa ska jag göra!! 💜

  Jag har en liten undran och tänkte höra om jag kan få kolla med dig 😊 jag har din gröna väggfärg “matvila” i mitt vardagsrum som jag älskar 💚 jag tänkte slänga på någon ny snygg tapet i vår angränsande hall plus en kortsida av vardagsrummet som ska lira med denna gröna 🙂

  Om jag slänger ut frågan rakt ut, utan att du behöver ta hänsyn till väderstreck/ resterande hus osv, vad hade du satt för tapet hemma hos dig som lirar med denna gröna? Tänkte om du har något förslag för jag ät oerhört tacksam för lite input/ inspiration 😁 tack för världens bästa blogg o insta 🩷

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.