Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 juni, 2024

Bonden & Bönorna på Gotland tjuvstartade semestern

Jag har tjuvstartat semestern! Jo men så kändes det när jag var på en blixtvisit till Gotland för ett dygn. Det krävdes inte mer än att jag tagit sju att steg på ön för att känna att det gav en bekant känsla, den där av att lediga dagar ligger framför mig med fokus på närvaro, umgänge, vila, god mat och dryck samt fantastiska vyer.

Det var den relativt nyöppnade restaurangen Bonden & Bönorna i Slite på norra Gotland som bjudit in ett gäng foodies, matkreatörer, influencers att ta del av detta paradis. För ja det var som en helt egen liten värld som Stephanie Henning med familj skapat här.

Bella, Agnes, Sofia, Jenny, Jessica, Domino och Amanda.

Vi som kom på besök checkades in i fantastiska glampingtält. Jag har så himla länge velat testa ett och nu blev det av. Och läget går det ju inte att säga något dåligt om…

Sedan efter vi installerat oss i tälten var vi bjudna till lunch. Och det började på allra bästa sätt. Bella Porcile aka Mixed by Bella som är barchef bjöd på fantastiska drinkar.

Och med dem satte ribban på det som genomsyrade hela resan: att det så långt det är möjligt var allt närproducerat och lokalt skapat. Och då inte bara innehållet i glasen och på faten utan även själva glasen och faten!

Servera drink i terracotakruka (utan hål) med odlingspinne och blomma. Bara Bella som kan komma på en sådan sak.

Maten serverades av Stefanie som är ägare och kökschef. Hennes föräldrar driver campingen och brorsan strandbaren så man kan säga att man här hamnade i den bästa familjen.

Exakt allt var gott. Exakt allt var vackert.

Och sedan toppas det hela med en rabarber- och jordgubbskaka.

Med mycket goda magar och fyllda energidepåer blev vi ombedda att följa med på promenad. Med ett uppdrag i mitt slag.

Vi fick varsitt papper att rita en vas på. Sedan en liten sticka att göra hål med. Sedan skulle vi leta ätliga blommor längs vägen och “sätta i vasen”. Bella gör ju drinkar med det hon finner i naturen, där av boken Vilda drinkar.

Jag ska erkänna att jag inte hade full koll på det där med ätligt utan gick på skönheten…

Baksidan. Mindre skön.

Sedan kom vi fram till en grillplats där vi fick träffa Truls som driver Boge Bränneri och överraskades av Stephanie som serverade råa ostron med vinägrett och…

… grillade ostron. Om det är något jag vill testa i sommar så är det detta. Kanske blir blåmusslor för budgetvariant.

Och här måste jag presentera Bruno som nog är den gulligaste hund jag träffat. Så social och så otroligt väluppfostrad som bara på “varsågod” smakade.

Vidare promenad genom Slite tillbaka till Bonden & Bönorna för fri lek  vissa badade medan andra, undertecknad, tog en liten tupplur.

Sedan var det masterclass i drinkar. Med Bella som lärare var det liksom mer än bara blanda drinkar. Sockerlag med vresros, inlagda grankottar, pulver av rosenblad och bipollen. Jag gjorde mig en rosig äppelakvavitsdrink med vresros och svarta vinbär. Helt ok men jag jag hade tänkt att den skulle bli skummig av äggvitan. Jag skakade för mycket så den blev till maräng i blendern, den kom inte ut ha ha.

Så lärorikt och spännande att få veta mer om denna vetenskap som det är att blanda drinkar.

Min rosa kreation. Vi döper den till Vresiga damen.

Bordet dukades upp med en avsmakningsmeny signerad Stephanie. Och håll i hatten vad gott. Varje rätt serverades med passande dryck av Bella med akvavit. Och det är inte starka drinkar utan mer smaksatta av akvavit. Det var så läckert att matcha maten så.

Kvällen avslutades med brasa i mörkret ihop med Truls igen som tog oss genom akvavit- och brännvinshistorien. Som att lyssna på en mysig god nattsaga. Och en god varm kaffedrink så klart.

Sedan sov jag som en prinsessa och vaknade utsövd och väldigt pigg. Med det väder och den utsikten utanför tältet jag möttes av går det väl inte att bli annat.

Frukost i det gröna med alla fina nya vänner avslutade detta dygn.

På färjan hem kändes det mycket fel att lämna Gotland. Det var som att lämna förtidigt från semestern. Som att jag åkte bort från sommaren. Men påminde mig själv om att jag ju är tillbaka om bara några veckor. Det kändes tryggt. Då ska jag ta med familjen till Stephanie och Bruno!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.