Allt med Amsterdam: kanalbåt, frites, ost & evig kärlek

Då var det de sista timmarna i Amsterdam och dagen till ära var det sol hela dagen. När väskan skulle packas kunde paraplyet för första gången läggas ner helt och hållet. Nu skulle vi få en sista vända i vår nyfunna favoritstad och det i sol. Vilken avslutning. Men dagen började med hotellyx!

Vi bokade frukost på rummet dagen innan då vi just skulle ha så få timmar innan hemfärd. En korg knackade på dörren och vi kunde lyxa till det medan vi packade väskorna. De lämnades sedan i receptionen när vi checkade ut för att sedan checka in staden en sista vända.

Vi började med att gå till Foodhalls som också hade en marknad av handarbete och olika varor. Det var dock inte det vi kände vi ville varken spendera pengar eller tid på och då slog det oss att vi kanske skulle hinna med en kanalbåt. På stubben googlade vi fram olika turer och hade tur, om vi var snabba skulle vi hinna en båt. Ibland har man tur.

Att se en stad från vatten är verkligen något helt annat. Det är ett vinnande koncept vi känner till från tidigare; i Stockholm, Paris och Berlin.

Och speciellt när man har fantastiska guider. En kapten och en host bjöd på historia och anekdoter. Vilken tur vi hann med för det här hade jag inte velat vara utan.

Vi sparade denna tur till sista dagen kan vi säga, fast det var en ingivelse i stunden. Men de övriga dagarna hade det inte varit en sådan bra idé då det ju spöregnat då. Så – allt har en mening.

De här kallas för de dansande husen – dancing houses, och du kan nog förstå varför. Det är inte bara jag som är ostadig på handen när jag fotograferar, de står väldigt snett och vint.

Och en annan sak vi fick höra under resan var att varför Amsterdam blev en stad full av husbåtar var för att staden behövde folk, de önskade få folk att flytta in till Amsterdam efter kriget. Och då sa man: har du en båt får du bo gratis längs kajerna. Häpp och hela staden fylldes med husbåtar. Det man inte tänkte på var att det inte fanns varken el eller avlopp… Då fick staden det inte så smickrande smeknamnet ”Den vackra damen med dålig andedräkt”. Jag kan bara gissa hur det stank dass om kanalerna. Men det var då och nu är nu. Vattnet är väldigt rent och inga dofter/stanker what so ever!

Den här söta öppningsbron heter Kärleksbron och det sägs att om man pussar någon man tycker om antingen på eller under den så får man evig kärlek.

Efter 25 år tillsammans vill man ju inte riskera något så det pussades hej vilt.

Båtturen tog en timma och guiderna lyckades verkligen korvstoppa oss med massa fakta och info. Som att 25% av alla husbåtar nu är AirBnB och det verkar stiga. Kaptenen berättade hur man ser om det är boende eller gäst; vinka till någon på en båt och om personen vinkar tillbaka är dt en gäst. Om personen däremot drar ner persiennen är det en bofast.

Väl i land igen var vi hungriga och några få timmar kvar innan hemfärd. Det vi inte gjort än var att stå i kö till en äkta holländsk frites. Man behöver inte gå långt för att hitta en kö, ordnad så klart, till ett friteringsställe.

Det gäller att vara snabb i sin beställning för hela systemet bygger på att man är ruggigt rask. Ett löpande bandsystem som gör alla mångproducerande fabriker avundsjuka. Stor finess i strut och sedan snabbt som satan bestämma vilka två av de 26 såserna man skulle ha. Om du bara så lite som pausade suckades det både inifrån kiosken och i kön.

Tartar och senap fick jag ur mig. Jo då, det var en okej kombo. Och pommesen var fantastisk. hade velat ha mer salt men det vågade jag inte be om…

Den sista måltiden.

Trodde vi. För efter en kolhydrat- och fettbomb behövde vi lite protein. Då ställde vi oss i kö till sillvagnen.

Ok, det här måste jag testa hemma för det var verkligen så gott. Supersaftig fralla med ilagd sill med rå gullök och picklad gurka. Den andra tallriken var ål.

Det sista vi gjorde innan vi åkte hem var att köpa orimligt mycket ost. efter det där osttåget innan var vi ju lätt sugna på att få med hem ett gäng av de vi fick testa.

Vissa mer vanliga än andra.

Jag kan säga att Amsterdam tog mig med storm. En sådan fantastisk stad att besöka och upptäcka. Så mysig och romantisk att strosa runt i. Ja, det här var bra för själen.

Oklar sista bild. Men säger så mycket på nåt sätt. Den lite egna arkitekturen, uteservering, cyklar, trafik och liv samt då öl.

Ja, det var mitt reportage om Amsterdam och min dagbok här på bloggen har blivit välfylld.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x