Köttfärsås där hälften är av grönsaker är inte bara en bra sak för att få i barn grönsaker utan även för miljön. Att dra ner på nötkött har vi lärt oss är en bra hjälp för klimatet. Och sedan är det även bra sak för plånboken så kanske detta är den bästa köttfärssåsen någonsin?
Nu är vi i januari, de så kallade oxveckorna som är motiga av massa anledningar; det är tomt i plånboken efter massa festligheter, det är långt till nästa ledighet, vädret är inte direkt det mest upplyftande och dagarna mörka. Då är det fint att laga mat som värmer och smakar gott samt är lätt för kassakontot. Lite så skulle jag säga att denna köttfärssås 50/50 är. Och den HÄR köttfärspajen likaså.
Första middagen var för oss fem personer och resterande fördelades i nästan 2 fyllda 2-liters bunkar för frysen. Så det är en rätt som fortsätter att ge kan man säga.
Köttfärsås 50/50, bolognese med hälften grönsaker
Jag har döpt den till Köttfärssås 50/50 men egentligen är de ju mer grönsaker då löken och de krossade tomaterna är inte medräknade så vad blir det då??? 65/35? låter inte lika bra så jag håller fast vid ”hältahälta”.
Ingredienser:
1-2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1,2 kg färs, nötkött
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
300 g rotselleri
400 g morot
400 g svamp
100 g persiljerot
3 förp krossade tomater (390 g/st)
2 dl rödvin
2 msk kinesisk soja
3 buljongtärningar
2 msk tomatpuré
0,5 dl ketchup
2-3 lagerblad
salt & peppar (rekommenderar sellerisalt)
Gör så här: Hacka gul lök och vitlök. Hetta upp olja i stor gryta och stek löken mjuk. Fortsätt med nötfärsen och blanda väl. Salt och peppra. Sänk till medeltemperatur och fräs under omrörning då och då.
Undr tiden skalas och rivs samtliga grönsaker, på den grova sidan av rivjärmet. Du ser i receptet mina val och fördelningar av grönsaker men här är det så klart fritt fram för dig att välja dina favoriter. Men svamp är bra att ha rejält med då det ger saftighet, rotsellerin ger mycket bra umamismak.
Vänd ner alla grönsaker, ta i omgångar om det blir trångt i grytan. Blanda väl och låt det fräsa så alla grönsaker mjuknar.
Häll i krossade tomater och rödvin. Det går att laga utan vin men det ger ju så fin smak. Smula ner buljongtärningar, jag valde kycklingbuljong, och häll i soja. Blanda och låt puttra 10 minuter.
Krydda med tomatpuré, ketchup, lagerblad och salt och svartpeppar. Smaka av och addera utifrån tycke och smak. Jag är otroligt förtjust i sellerisalt och det passar denna bolognese så bra.
Låt nu puttra under lock egentligen så länge du kan. Servera som du önskar om det är i lasagne, till tortillabröd eller pasta.