Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

31 maj, 2013

Köttfärspaj med världens bästa recept? God, enkel, dryg & familjevänlig

Köttfärspaj är en sådan klassiker och det finns många recept. Men, vad gör denna till världens bästa köttfärspaj då? Vad jag menar med det är att denna köttfärspaj har så otroligt många fördelar så den är lite speciell.

Världens bästa köttfärspaj

Var ska jag börja? Så klart att det är rackarns god köttfärspaj. Går hem i de flesta läger och blivit en barnfavorit. Bara det är ju värt högsta poäng. Pajdegen är dessutom riktigt god och går ju att använda till många pajer.
Vad mer då? Köttfärspajen innehåller trots sitt namn många grönsaker – utan att det märks, så för oss småbarnsföräldrar som ofta kämpar för att få in grönsaker i kostcirkeln hos de små, är det en hit.
Sen är pajen vansinnigt dryg. Vi har haft den hemma som måltid under flera dagar efter tillagning, med olika tillbehör, och då den dessutom bara blir godare av att få stå blir det en ekonomisk paj. Låter för bra för att vara sann? Prova vet ja’!

köttfärspaj

Köttfärspaj

Pajdeg:
10 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
625 g smör
2-3 dl riktigt kallt vatten

1 ägg till pensling

Gör så här: Nyp ihop smör och mjöl i en stor bunke. När den är jämnsmulig tillsätts kallt vatten, lägg i plastpåse och låt ligga i kyl i minst 30 minuter.

Innehåll, köttfärspaj:
1,25 kg köttfärs
10 grovt rivna morötter
5 msk rapsolja
2 liter finstrimlad vitkål
4 krossade vitlöksklyftor
5 msk kinesisk soja
5 msk dijonsenap, minst
5 buljongtärningar
7 dl vatten
salt & svartpeppar

Gör så här: Fräs köttfärsen i en stor stekpanna med lite rapsolja. Lägg sedan detta åt sidan på ett fat. Strimla morötter och vitkål. Fräs i rapsolja. Tillbaka med köttfärsen och fräs med på slutet. Blanda nu ner vitlök, soja, senap, buljong, vatten och krydda med salt och svartpeppar. Koka på svag värme i 10 minuter.

Sätt ugnen på 225°. Fram med en djup långpanna. Ta ut degen från kylen och ta hälften. Kavla ut denna och klä formens botten och väggar. Nagga och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.

Häll i fräset och kavla ut den andra halvan av pajdegen. Lägg på och täck hela pajen. Vispa ihop ett ägg med några droppar vatten och pensla över hela locket. In i ugnen i 20 minuter.

Köttfärspaj med historia

Den här köttfärspajen har funnits i min makes familj sedan 80-talet och går under namnet Orientalisk Paj. Det säger en del om den tiden; att så fort man slängde i soja blev det genast exotiskt och asiatiskt. Vi hade nått liknande hemma hos oss; att det åts nån köttgryta men då det serverades med ris och vi åt med pinnar, toppade med jordnötter, russin och kokos blev det genast “kinamat” och festligt. Tänk vad den gastronomiska horisonten har vuxit!

SparaSpara

Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.