Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 februari, 2023

Tips för mat i stugan till sportlovet

Okej jag ska börja med att säga att jag inte är uppvuxen med att bo i stuga i fjällen på vinter och sportlov så detta är relativt nytt för mig med att laga alla mål själv på sportlovet. Mina föräldrar var utan körkort men med önskan om att åka skidor så för att komma till fjällen fick vi helt sonika ta tåget och det blev varje år till Storlien och högfjällshotellet. Dit var vi tillbaka 2017 och den resan kan du se HÄR. På hotell så är det hel- eller halvpension så man fick maten serverad varje dag, ingen disk och bara slappa.

Men det jag vill tipsa om nu var från sportlovet under pandemin 2021. Då man fick resa men inte helst gå in i butiker, hålla avstånd i liftköer och vara duktig. Det var vi. Oj vad vi var duktiga i vår planering. Vi reste med vänner och vi planerade över Teams/Zoom innan och gjorde inköpslistor fördelade på båda familjer. Allt ner till ostbågarna för fredagsmyset var med på listan. Inget skulle behöva köpas efter avfärd.

Nu är det inte så längre, hurra, och det är inte heller det jag vill tipsa om men så klart är det ju skönt att ha allt redo utan det är två saker som kommer här:

Lasagne för första kvällen

En lång resa med bil till stugan i Jämtland och då är det absolut noll personer som är sugna på att laga middag. Allra minst storkok till 10 person som vi ju är. Så en färdiglagad megalasagne i sin ugnsform med folie packas in i bilen jämte pjäxor, sängkläder och sällskapsspel.

Sen när vi kommit fram och ska packa ur bilen och leta upp våra rum, fylla garderober och hitta wifi får lasagnen värmas i ugnen. Perfekt värmd lagom tills alla sängar är bäddade och man är redo för en vecka av sport och lov. Bara att korka upp en flaska rött och njuta av middagen.

Sedan det andra som passar egentligen alla semestervistelser där man är flera som delar boende:

Fördela matansvaret på alla närvarande

Detta är något vi gör även om sommararna i Skåne när vi är 13 pers under samma tak och då i fjällen också. Vi är två familjer nu i stugan så vi kör 3 middagar per föräldrarpar och sedan den 7 måltiden får barnen basa över. Så när det är de som har ansvar för middagen får de övriga slappa och njuta av ledighet till 100%. Det blir väldigt demokratiskt och lättsamt. Ett riktigt vinnande koncept har vi upptäckt. Och det ger då att vi planerar våra måltider i god tid innan resan så vi köper före eller på plats bara det vi behöver.

Pandemisommaren 2021 hyrde vi stuga på Nord Koster och där var det inte bara pandemi som gjorde att vi behövde planera alla måltider och inköp innan för att man helst inte skulle gå i butiker utan även för att det inte fanns någon matbutik alls på Nord Koster då. Och efter den resan så fick jag flera önskningar om att dela med mig av den matlistan vi hade dit. Och den kanske kan passa även till en stuga i fjällen??? Så kolla in den HÄR och se om den kan inspirera.

Har du några sådana bra matpacknings-/bo-i-stuga-mat-tips? Eller andra bra packa till fjällen-/stugatips? Givande att få fler.

Kommentar

  • Vi har precis samma upplägg för matplanering/utförande som ni har när vi åker till fjällen. Dock är barnbarnen lite för små ännu för att ansvara för en middag. Men snart så!
    Vi planerar tillsammans och jag handlar all frukostmat, som alla sedan delar pengamässigt på.
    Vi åker snart till Ramundberget, som är väldigt snösäkert, bra både utförs- och slättförs och väldigt barnvänligt. Den här gången är vi 13 personer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.