Vill man ha saftiga kanelbullar så är det i långpanna det blir som en enda stor bullfilé, som jag kallar det, och med mitt recept vågar jag lova att det blir de fluffigaste och saftigaste bullarna någonsin. Och med glasyr ovanpå så säger vi succé! Det här blir vinst varje gång.

Saftiga kanelbullar med glasyr i långpanna
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
1,5 dl socker
0,75 tsk salt
0,5 tsk kardemummakärnor
900 g vetemjöl special
150 g smör
1 ägg + vatten till pensling
Fyllning:
150 g smör
2 dl socker
2 msk kanel
Glasyr:
2 dl florsocker
droppar vatten
Gör så här: Ta fram smör så det blir rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (gärna i hushållsmaskin) och värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av den varma mjölken över jästen och rör så jästen börjar lösas upp. Häll på resten av mjölken. Vispa/rör tills jästen är helt upplöst.
Mortla kardemummakärnor och häll i bunken samt socker, salt och rör samman. Häll i lite mjöl, ungefär 1/3 av mängden, och blanda. Klicka i smöret och blanda. Fortsätt med mjölet tills de blivit en fin, glansig, smidig deg.
Täck över degbunken med plastfolie och kökshandduk. Låt jäsa i 1 timma.
Gör under tiden kanel-, socker- och smörfyllningen. Rör ihop till en jämn bredbar smet.
Sätt på ugnen på 220°. Häll ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda ihop. Kavla ut och bred ut smörblandningen över hela ytan.
Rulla ihop till en jämn rulle och skär i delar, ca 2-3 cm breda Lägg efterhand i högkantad form med bakpplåtspapaper. Blir två plåtar. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
Vispa/blanda ihop ett ägg med gaffel och ha en tsk kallt vatten i ägget. (Det är för att behålla jäsningen på bullen när det penslas) Pensla med varsam hand över hela bullen. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
Vispa ihop florsocker och vatten och ringa över bullkakan. Servera genom att bryta loss bullarna.












Alltså saftigheten i dessa bullar. Går inte att återge på bild så du får lita på mig. Eller testa själv så du ser och märker. För som jag sa kallar jag mitten på kanelbullen, när de rullas så här klassiskt, för just bullfiléen; den saftigaste biten av bullen. När bullarna bakas så här ihop så blir ju hela bullen filésaftig. Blir bäst! Så, sätt en deg nu och njut.

Vilken långpanna använder du?
Det är en långpanna med höga kanter jag köpt på IKEA. 30 X 40 cm
Alltså Wow!!! Bakade dessa med barnen idag och de blev helt fantastiskt fluffiga, nästan lite degiga längst in och därmed alldeles perfekta. Sambon utbröt t.o.m Wow vill du gifta dig med mig..för dessa vill jag aldrig vara utan framöver 😄 bullar som leder till ett frieri (eller ja inget riktigt men ändå) kan ju inte vara något annat än de perfekta bullarna 😋😍
JAG DÖÖÖÖÖR vad underbart. Om en kommentar kan göra ens dag så var det denna. TACK för dina underbara ord. Ett leende över mitt ansikte som kommer stanna där länge.
Stor kram
Helena