Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

24 januari, 2019

Rischoklad, risbräck – enkelt, snabbt godis att göra hemma

Rischoklad ger mig sådana härliga barndomsminnen. När godissuget var så starkt när man kom hem efter skolan och en halv limpa Skogaholm med prickig korv och en hel liter O’boy tydligen inte räckte, ha ha. Då kunde jag och kompisarna ställa oss i köket för att göra alla världens kuckelimuck om jag minns det hela helt rätt. Det som alltid blev bra och med fullpott i betyg var rischoklad. Ja för det är inget som kan gå fel egentligen – god choklad med det lätta puffiga riset.

Nu är det jag som gör rischoklad ihop med kidsen. Inte långt kvar dock innan de nog fixar detta med vattenbad själva och svänger ihop det utan mig skulle jag tro.

rischoklad

Rischoklad, risbräck

Ingredienser:
5-6 dl puffat ris
ca 250 g choklad

Gör så här: bryt chokladen i bitar och lägg i en värmetålig skål. Koka upp vatten i en kastrull och ställ skålen där i. Obs! Skålen ska inte nudda vattnet i kastrullen utan “hänga” på kastrullkanten samt att det inte får komma något vatten ner i chokladen. Rör runt så all choklad smälter. Om du hellre vill kan du smälta chokladen i micro i en microsäker form. Smält då i omgångar och rör om mellan varven.

Ställ ner skålen med den smälta chokladen på arbetsytan och häll i riset. Blanda runt så allt ris blir täckt av choklad.

Ställ bakformar på en bricka eller plåt och klicka i chokladriset med två skedar jämnt fördelat. Eller så kan chokladrissmeten smetas och bredas ut på bricka/plåt med bakplåtspapper.

Ställ i brickan/plåten i kylen för att svalna och stelna. Servera rischokladen i formarna eller skär rutor av den utbredda rischokladen.

Detta är ett basrecept och här kan du lätt addera apelsinzest för smaksätta chokladen eller bland riset med nötter och torkad frukt.

Vill du ha fler snabba och enkla godis att göra hemma? Då rekommenderar jag dessa:
Karamelliserade popcorn
Chokladbollar med olika smaker och fyllning
Gör egen kexchoklad
3 kakdegar att äta utan att grädda 
Chokladdoppade frusna bananer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.