Citronkyckling i ugn är så gott och så enkelt! Och mycket uppskattat av de små. En kycklingrätt du måste testa.
I går hade jag gett mig sjutton på att göra något med de där kycklingbenen som legat i frysen allt för länge. Kollade runt på lite olika recept och kokade i hop (!) ett eget med citronkyckling i ugn. Ja för i ugn skulle det vara för jag älskar att laga mat som reder sig själv i ugnen.
Det blev en ruggigt god och saftig kyckling med fräsch citronsmak. Hade rätt så mycket vitlök men tycker inte det blev så mycket av den varan trots allt. Hade fina gröna oliver hemma så de fick också vara med. Supergott! Jag hoppas du ska gilla min citronkyckling i ugn.
Citronkyckling i ugn
Ingredienser
4 tinade kycklinglårben
2 citroner, helst ekologiska
2+4 vitlöksklyftor
80 g rumsvarmt smör
gröna oliver
salt
peppar
Gör så här: Sätt ugnen på 180°. Tvätta citronerna noga och riv skalet. Lägg det rivna skalet i en skål i hop med smöret. Pressa i två vitlökar och blanda samman till en jämn smet. Dela upp smöret i 4 lika delar. Lägg kycklingbenen på en stor ugnsfast form och tryck in smöret under skinnet, lite i taget och fördela väl. Smula några nypor flingsalt och ta några drag med pepparkvarnen över kycklingen.
Skär de två citronerna i tjocka skivor och sprid ut i formen på kycklingen. Samma sak med de gröna oliverna och de resterande vitlöksklyftorna.
Ställ formen på galler mitt i ugnen i ca 45 minuter, tills köttet är genomstekt och skinnet fått en krispig gyllene yta.
Servera med ris eller kanske rostade rotgrönsaker och en grönsallad.
Det här med smör och citron i kombination måste väl ändå vara bland det bästa? Som om två världar av det godaste jorden kan aska gått samman!
Gillar du också kycklingrätter och vill ha fler tips? Då ska du kolla här:
• Krämig kyckling med citron och dragon
• Marinerad kyckling med majonnäs, lime och ingefära
Här serverade jag med ris men jag tror att smashed potatoes skulle göra det än bättre.