Det blev en marängtårta med jordgubbar, citronkräm och sedan knapriga bitar av mördegskakor till midsommar. Ja, det blev lite av ett experiment då jag aldrig bakat marängtårta tidigare men som så ofta blir just dessa försök riktigt goda. För hur kan man liksom gå fel med tårtbotten, maräng, grädde, jordgubbar och citron?
En sådan här midsommartårta med maräng på tårtbotten är en riktig klassiker och en favorit. Den kallas även Brittatårta, Pinocchiotårta, Herggårdstårta bl.a. så kärt barn har många namn som sagt. Jag ville dock göra en liten variant med citron för att bryta allt det söta med lite syrligt. Slänga in en klassiker till en ny division kanske?
Tycker den blev helt magiskt god just med balansen sött och fräscht syrligt och lär baka marängtårta med jordgubbar många gånger till denna sommar. Hoppas du ska gilla den lika mycket som jag.
Marängtårta med jordgubbar, citrongrädde & strössel av kakor
Ingredienser, marängbotten
8 äggvitor
4 dl socker
Ingredienser, tårtbotten
150 g smör, rumsvarmt
2 dl socker
8 äggulor
6 msk mjölk
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Ingredienser, fyllning
5 dl vispgrädde
160 g lemon curd (halv burk)
1 liter jordgubbar
citronsaft från 1/4 citron
Ingredienser, topping
5 dl vispgrädde
0,5 – 1 liter jordgubbar
Mördegskakor
citronzest
Gör så här: Sätt ugnen på 170°. Knäck ägg och separera äggulor och vitor i två bunkar. (Vitorna får vänta till nästa steg. Se till att bunken med vitorna är helt ren för bättre fluff i marängen.) Vispa smör och socker luftigt med elvisp och häll sedan i gulorna och fortsätt vispa ihop. Häll i mjölk och vänd i mjöl och bakpulver. Rör ihop till en jämn smet.
Lägg bakplåtspapper i en djup ugnsplåt och bred ut smeten jämnt över hela plåten.
Med rena vispar vispas vitorna med 2 dl socker till ett fluff. Ha sedan i resterande 2 dl socker i omgångar och fortsätt vispa. Ha tålamod, det tar tid att få upp ett fast skum.
När äggvitor och socker blivit till ett fast skum breds marängsmeten över tårtbottensmeten i plåten. Grädda i nedre delen i ugnen i ca 30 minuter – marängen ska få jämn färg och tårtbotten ha blivit fast.
Ta ut plåten ur ugnen och lyft försiktigt ut den färdiggräddade marängtårtan ur plåten genom att lyfta med bakplåtspappret. Låt svalna helt.
Dela tårtbotten, på längden eller bredden och lyft över ena delen till bricka eller skärbräda.
Fyllning: Vispa upp grädde och vänd ner lemon curd i omgångar. Rör ihop till en jämn kräm. Bred ut över marängbotten.
Rensa och skär jordgubbar i kvartar. Lägg i en skål och pressa lite citronsaft över jordgubbarna. Fördela på jordgubbarna jämnt över hela tårtan med citrongrädden och lägg på det andra lagret tårtbotten.
Topping: Vispa grädde, rensa och skär jordgubbar, dela kakor i mindre bitar, hyvla av skal på citron och skär tunna långa remsor.
Bred på grädde med stor slickepott och dekorera med jordgubbar, kakor och citronzest.
Sugen på flera somriga bakverk?
1. Jordgubbstårta med vaniljkräm & rabarberkompott
2. Jordgubbstårta med lemon curd
3. Knäckig rabarberpaj med toscatäcke
4. Små marängbottnar till pavlova-bakelser
5. Smördegsbakelse med sommarbär och vaniljkräm
6. Havreflarnsbakelse med hallon, glass och grädde
SparaSpara