Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 december, 2020

Så blir vår jul 2020 – allt annat än normalt

Att julen 2020 blir något annat än den vi brukar vet vi alla. För oss blir det verkligen en annan jul. Vi som alltid är närmare 20 personer på våra julaftnar får något helt annat med bara oss 5.

“Vilka kommer på jul i år?” frågade dottern. “Inga, det blir bara vi.” svarade jag. “VA? – bara vi???” blev den snabba responsen från henne. Hon som under sitt tioåriga liv alltid haft stora jular med massa släkt och lek med kusiner.

Jag själv hade inga stora jular som barn utan det var jag, mina tre bröder, föräldrarna och de första åren med morfar också. Inga kusiner, farbröder, ingifta eller bryllingar. “Bara” vi. Och det var alldeles underbart. Speciellt för mig som sladdis att få hem brorsorna som flyttat.

Efter många vändor i mejltrådar har jag och mina bröder bestämt att vi inte firar ihop i år som vi brukar. Först blev jag sorgsen så klart men sedan lite upplyft av att det just “bara” är vi. Jag och maken måste inte stå värd och hålla i så många trådar utan kan ju faktiskt vara lediga på julafton. Det kommer ta ner tempot och förväntningarna rejält. Eller barnens förväntningar kommer vara skyhöga för jag och maken måste ju stå som stand in för alla roliga kusiner,  busiga morbröder och mysig mormor. Men ändå.

Vi pyntar vårt hem som om det skulle komma massa gäster, vi planerar stordådig måltid för det vill vi inte vara utan och vi räknar ner till jul för att det är ju fortfarande årets bästa dag.

Vår plan för julafton 2020

Hur gör man då när det inte behöver lagas mat till en hel släkt utan en mer mysig och intim julmiddag för en liten familj? Jo man prioriterar bara det godaste och det vi själva verkligen vill ha.

Vi kommer träffa en bror med familj och min mamma utomhus för en kopp buljong (vår förrättssuccé sedan några år) och en mugg glögg. En liten lunchträff med avstånd i trädgården. Dela ut julklappar till barnen och luftkramas i någon timma. Sedan åker de vidare och vi går in.

Gissar att det kommer tittas på Kalle Anka, byggas något julklappsbygge och ätas någon julkola medan jag och maken sippar på något bubbligt och lagar middag. Med en middagsmeny vi sedan länge pratat om och byggt upp: den danska julen!

Varför dansk jul? Jo, om du följt mig så vet du att jag och maken brukar åka på en julig weekend i slutet av november eller början av december för att få en mysig start på en hektisk tid, bara för oss och köpa klappar, njuta av god mat. Det har blivit vår julklapp till varandra, till oss. Oftast har vi åkt till Köpenhamn för att vi älskar Köpenhamn. Maten, stämningen, kulturen, arkitekturen och allt hygge som staden osar av under tiden innan jul.

Där njuter vi av riktiga julefrokost – dvs ett julbord serverat på fat i omgångar. Och med traditionella rätter. Mycket av den mat jag älskar; sill, rödspätta, leverpastej, fläskstek, svampomelett, rödkål – ja jag kan gå vidare i evigheter. Nu när det “bara” blir vi fem så kan vi göra flera av dessa rätter. Mer hanterbart. När vi kom på detta så vart julen 2020 faktiskt något att se fram emot. Vi skapar något eget. Jag ska skriva lite tydligare vad det blir för meny. Återkommer med den.

Den här låten av Mauro Scocco har jag älskar sedan jag hörde den förstås gången. Att ta in på hotell på själva julafton känns både lockande och galet. I år blir det nästan så, vårt hem är vårt Grand Hotel. Lyssna och njut.

Dans, spel, paketlek och alldeles underbart

Vad sedan kvällen kommer ge får vi se. Vi har alla var för sig skaffat saker till ett värde av max 50 kr att lägga in i potten på paketleken så den kommer ske. Jag har en dotter som kräver dans runt granen, en son som vill se på film tillsammans och en annan som vill äta godis. Vi ska nog se till att allt detta ska tillgodoses.

Det här en slinga, girlang som jag gjorde kvällen innan jul förra året och sattes upp då. Tänkte “att de skulle få vara med hela december nästa år”. Ibland har jag känt – varför ont och fixa – det är ju ändå “bara” vi här. Kanske just därför ska man pynta?! För att inte låta julen försvinna. Så vill jag ändå känna.

Hur blir din jul? Hoppas innerligt att du får en jul som kan ge ljusa minnen trots allt.

Comments (4)

  • Ja, här kör vi också dansk jul i år. Jag bor i Danmark sedan många år och i år blir vi i DK över hela julen. Vi äter dock and, fläskstek, kokt potatis, glaserad potatis, sås, rödkål och franska saltchips på julafton. “Julefrokosten” i mellandagarna blir svensk julmat i år. Tack för så fin inspiration och stämning på din blogg. God jul till dig och din familj ❤️

  • Det är viktigt att göra fint fast det ”bara” är familjen! Det blir så högtidligt och mysigt och skiljer sig från en vanlig kväll. Varje år på Nobeldagen brukar jag och min sambo laga fin mat, ta på oss våra finaste kläder och plocka fram finaste porslinet fast det bara är vi två. En av årets nästa kvällar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.