Följ mig:
Bakning & Godis Spotlight Bakning

Knäckig rabarberpaj med toscatäcke. Pajen med “Extra allt!”

14 maj, 2015

Knäckig rabarberpaj är gott, toscatäcke är gott så rabarberpaj med toscatäcke är SUPERGOTT!

Här kommer en knäckig rabarberpaj med extra allt – det är faktiskt både namnet på pajen och en beskrivning på vad det är. Vad är det då som är det där extra? Jo, ett extra lager toscatäcke ovanpå. Om det är någon paj som är knäckig så är det denna! Låter inte det som något fantastiskt så säg.

Pajen kan fyllas med valfri frukt och/eller bär men då det är rabarbertider så passar det väl extra bra med rabarber. Hallon gör det lite sötare och ännu somrigare.

Knäckig rabarberpaj med toscatäcke

Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl skiktat florsocker
1 krm salt
1 ägg
0,5 msk kallt vatten

Fyllning
ca 500 g rabarber
400 g hallon
4  msk potatismjöl
1,5 dl socker
0,5 tsk kanel
0,5 tsk vaniljsocker

Gör så här: Vetemjöl, florsocker, salt och smör nyps ihop i en stor bunke. Blanda i ägg och vatten men vattnet är endast i fall degen behöver det. Degen ska bli fast men inte fuktig. Lägg i plastpåse i kylen i minst en halvtimma.

Skär rabarber i cm-långa bitar och lägg i en bunke tillsammans med hallonen. Blanda i potatismjöl, socker, kanel och vaniljsocker. Sätt på ugnen 175°.

Kavla mördegen till ca 3mm och klä in en pajform (helst med löstagbar vägg/rink), botten och väggar. Nagga botten och nyp fast aluminiumfolie innanför kanterna, vid mördegen. Detta är för att undvika att pajen glider ner under förgräddning. Grädda i mitten i 10 minuter.

Fyll därefter formen med rabarber- och hallonfyllningen och grädda ytterligare 25 – 30 minuter.

 

Toscatäcke

Ingredienser:
300 g smör
200 g socker
6 msk vetemjöl
250 g mandelspån
4 msk mölk

Gör så här: Smält smör i en kastrull och häll i socker och mjölk och rör ihop. Blanda mjöl och mandelspån i en bunke och häll sedan i kastrullen med smörblandningen. Låt alltihopa koka svagt i ca 1 minut.

Bred över toscablandningen över pajen när den gräddats. Grädda nu pajen lite högre upp i ugnen i 10–15 min till och toscatäcket ska få en fin gyllene färg. Låt kakan svalna i formen och ta sedan försiktigt bort väggen. Servera med vaniljglass och njut av sommaren!

frysa in rabarber

Hoppas nu denna knäckiga rabarberpaj med toscatäcke ger den där härliga sommarkänslan. Smaklig spis!

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara Matilda 18 juni, 2018 at 21:21

    Fantastiskt vackra rabarber! Vet du vad sorten heter?

  • Svara Malin Devert 25 maj, 2019 at 19:34

    Tror du man kan byta ut mandeln mot havregryn?!

    • Svara Helena Lyth 26 maj, 2019 at 07:47

      Hej Malin. Oj, det var en svår fråga. Klassiskt toscatäcke ska vara med mandel och havregryn tror jag kan suga åt sig av smeten så det inte blir lika crunchigt. Men, jag tror inte att det är omöjligt – blir säkerligen gott men något annat. Värt att testa.

      Kram

    Lämna en kommentar

    Close