Nu har jag kanderade syrener redo för midsommar. Jag har en plan på att dekorera efterrätten med dessa söta (i dubbel bemärkelse) kanderade syrener.
Men så klart kunde jag inte vänta till fredag när jag nu redan hade dem. Vad kan jag dekorera? Jo, jag har en halvfull kakburk med köpekakor – de kan jag piffa till!
Hur bra blev det inte då med dessa söta lila sockrade syrenblommor på de där kakorna? Så mycket roligare att servera nu, eller hur?
Kanderade syrener
Ingredienser
Syrenblommor
Äggvita
Strösocker
Gör så här: Skölj syrenen i vatten och lår torka på papper nån minut. Plocka av blommorna från blomstjälken. Häll upp socker på ett fat och lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller skärbräda.
Knäck ett ägg och separera äggvitan i en bunke. Lägg i blommorna och se till att blommorna blir helt täckta.
Ta upp en blomma med pincett och doppa i sockret, häll över med en sked så det kommer socker runt hela. Plocka upp med pincett och skaka försiktigt så eventuella klumpar lossnar men inte så att det lossnar helt så klart. Lägg på bakplåtspappret, strö över lite mer socker så hela verkligen täcks och låt ligga minst ett dygn. Skaka lite försiktigt då och då så blommorna inte fastnar i pappet eller i varann. De kanderade syrenerna ska bli helt stela.
Blommornas färg svagas under natten och får en sådan härlig frostig känsla över sig.
Kanderade blommor kan användas till mycket där du önskar dekorera mat med blommor. I detta fall ville jag som sagt piffa till vanliga kakor. för att de ska fastna så gjorde jag en frosting.
Frosting: Häll florsocker i en burk och droppa i kallt vatten. Rör ihop med gaffel. Blir frostingen rinnig häller du i mer florsocker och är den för tjock tar du en droppe vatten i taget tills rätt konsistens uppnås.
Ringla över kakan och placera den sockrade syrenblomman. Låt stelna.
Som du vet älskar jag genvägar och även om sockrade syrenblommor är rätt meckigt så är det ändå en genväg att piffa till köpekakor. För du minns väl min gevär till en vackrare köpetårta? Kolla annars HÄR.
Åh vad fint och gott! Det här ska jag testa för att sedan ha på jordgubbstårtan imorgon!
Så läckert! Hur förvarar man dem och hur länge håller de?