Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

11 juni, 2020

Kladdkaka med rabarberpaj ovanpå – dubbelt gott

Kladdkaka med rabarberpaj ovanpå, varför då? Jo så här; jag har varit klassförälder i yngste sonens klass detta läsår och vi skulle baka kladdkakor till klassens avslutning. Nu var det längesedan jag bakade en och det var inte lätt att skilja sig från den där ljuvligt chokladdoftande godbiten. Enligt sonen fick den alla tummar upp av klasskompisarna. Jag måste bara baka en till!

Samtidigt hade jag lovat dottern att på avslutningskvällen skulle vi njuta av en rabarberpaj med skörd från trädgården. Hon sa att vi kanske till och med kunde göra det till en tradition varje avslutningskväll.

Så här stod jag med ett galet sug efter kladdkaka och ett löfte om rabarberpaj! Kanske jag kan slå ihop de båda??? Klart jag kan!

Kladdkaka med rabarberpaj

Inte världens största skörd av rabarber detta år men duger alldeles utmärkt.

Kladdkaka med rabarberpaj ovanpå

Ingredienser kladdkaka
100 g smör
110 g mörk choklad
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
0,5 tsk salt

Ingredienser rabarberfyllning
260 g rabarber
0,5 dl socker
2 msk vatten

Ingredienser smuldeg
0,5 dl socker
1 dl havregryn
0,5 dl mjöl
75 g rumsvarmt smör

Gör så här: Värm ugnen till 200°. Lägg choklad i vattenbad för att smälta och smält smör långsamt och länge i en kastrull på mellanvärme så den bryns. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, 22 cm diameter.

Vispa ägg och socker rejält pösigt med elvisp. Blanda mjöl, vaniljsocker, kakao och salt i en skål och vänd ner det i äggsmeten med en slickepott. Fortsätt sedan med det smälta smöret och chokladen. Vänd samman tills allt det smälta gått in och gjort det till en jämn smet. Häll över i formen och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.

Nu till rabarberpajen – Dra av det yttersta på rabarbern och skär i 1-2 cm stora bitar. Lägg i kastrull ihop med vatten och socker och koka upp under omrörning på medeltemperatur. Rabarbern ska “smälta” och bli kompottig.

Gör smuldeg genom att nypa ihop smör, socker, havregryn och mjöl till en deg.

När kladdkakan är klar tas den ut ur ugnen och stannar kvar i sin form, bred på rabarbern jämnt över ytan och fördela sedan smuldegen över i bitar. Grädda ytterligare 15-20 minuter eller tills smuldegen fått gylleneyta.

Ta ut, låt svalna för att sedan försiktigt lossa kanten på formen. Servera med vaniljglass.

Fler tips på recept med rabarber?

Knäckig rabarberpaj med extra tjockt lager toscatäcke
Snabba raberpajen i smördeg
Minipajer för portsionservering
Rabarberkräm för det är sommar i ett fat
Jordgubbstårta med rabarber
• Eller; så här fryser du rabarber

Kladdkaka med rabarberpaj

Ställde formen på ett serveringsfat på fot och med ett stort rabarberblad under. Blev ju världens finaste tårtpapper! Jag la också på de där vackra rabarbertrådarna som blev över som dekoration. Härligt sommartrassel.

Kladdkaka med rabarberpaj

Jag måste säga att detta blev bland det godaste jag bakat och lär bli en repris både en och fem gånger om jag får bestämma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.