Noventgodis! Om nu julen har sitt klassiska godis med knäck, kola och marsipangrisar borde då inte novent också ha det? Det tycker i alla fall jag. Om du inte är helt säker på vad novent är så kan du läsa det HÄR.
Idag är det onsdag vilket också kallas lillördag så då passar det väl superbra med lilljulsgodis i form av noventgodis? Pangbra tycker jag!
Noventgodis med nötter, torkad frukt & choklad
Som så mycket annat i novent vill man ha julens smaker, dofter och känsla men ändå inte fullt ut, inte än. Hur gör man då med julgodis? Finns det noventgodis? Inte riktigt så att knäck och kola ska mumsas än men det finns andra härligt nästan-julgodis som passar alldeles utmärkt i novent. Och även så klart till advent och glöggmingel.
Fyllda dadlar
Färska dalar
Mandelmassa
Mörk fin choklad
Flingsalt
Om de färska dadlarna har kärnor skärs en skåra över dadeln och kärnan pillas ut. Ta 1-2 tsk mandelmassa och lägg i dadeln, tryck ihop lite lätt. Lägg alla fyllda dalar på en plåt eller bricka med bakplåtspapper. Smält den mörka chokladen i vattenbad och ringla över dadlarna med en sked. Smula, strössla flingsalt över och låt stelna.
Chokladdoppade aprikoser
Färska torkade aprikoser
Mörk fin choklad
Kokos
Smält fin choklad i vattenbad och doppa färska torkade aprikoser till hälften. Lägg på en plåt eller bricka med bakplåtspapper. Strössla över kokos.
Honungsrostade mandlar
100 g mandlar
2 msk strösocker
1 msk råsocker
1 msk flytande honung
ev flingsalt
Gör så här: Rosta mandlarna i en torr, het panna i ca 5 minuter och rör om då och då. Häll i socker och låtsmälta, rör ihop. Häll i honung och blanda i hop. Häll upp på ett bakplåtspapper (smula eventuellt flingsalt) och låt svalna.
Hoppas detta var något som du gillade och blev inspirerad av. Detta och massa massa mer finner du också i min julbok som du kan beställa HÄR.