Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 oktober, 2019

Grötens dag! Firar med godaste gröten

Vilken är den godaste gröten tycker du? Jag är är så svag för havregrynsgröt i alla dess former så jag måste väl säga havregrynsgröt fast att den gröt jag unnar mig när jag ska ha något mer festligt är mannagrynsgröt med socker och kanel. Ljuvligt!

Idag är det faktiskt grötens dag, hurra! Jag och dottern som jag fått mysa med under vabb firade lite i förskott med god grötlunch.

Havregrynsgröt – godaste gröten

Det som är så bra med havregrynsgröt är att den kan varieras i näst intill det oändliga.  Med basen 1 del gryn mot 2 delar vatten kan sedan allt gott man kan tänka sig adderas. Torkad frukt, nötter, bär, frön, byta ut gryner, andra vätskor mm. Det viktiga för mig bara är att gröten fortfarande har en bra salthalt. Finns inget värre än en jolmig gröt. Salten behövs verkligen.

Och sen toppar så klart med det godaste äppelmoset – det som jag gjorde själv för nån helg sedan.

Oktober till mars är de två bästa grötmånaderna. Lite kallt på morgonen så gröt värmer och stärker och sedan ett sådant skönt sätt att vakna genom att stå och meditativt röra i kastrullen.

Massa goda grötar att inspireras av:

Mannagrynsgröt
Aprikosgröt
Blåbärsgröt
Over night oats

Denna gång gjorde jag en sats för två, delade upp och la blåbär i den ena och bitar av katrinplommon samt mandlar i den andra. Samma bas, olika smak och stil.

Vill testa mig fram med fler grötvarianter och mer smak. Får se vad det blir. Risgrynsgröt har jag ännu inte lagt upp på bloggen så det måste ju med. Julmyset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.