Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 november, 2021

Vad är novent?

Novent är ett nyord, ett så kallat teleskopord bildat genom sammanlagning av november och advent. Snabbt förklarat så är det en icke-traditionell smygstart av julfirandet före första advent. 

Ja men du vet, den där tiden när man har exakt hela kakan kvar och får ändå äta lite av den. Det ska sugas länge på julkaramellen så nu startar den mysigaste tiden redan i november. Detta har jag massa tips för i min julbok för jag vill ju så klart att myset ska bli ännu större.

Vad är novent?

Detta är en tid där vi smyger igång med smaker, dofter, tända ljus och stämningsfull musik. Och det är också en tid där det inte finns några måsten, traditioner eller krav. Som egentligen hela julen borde vara, kanske just därför har novent blivit något många anammat och älskat. Att få julmysa själv och välja sina smaker och favoriter av musik och filmer.

Det är verkligen intressant hur firandet har flyttats en hel månad. Förr var det på julafton man började firandet och mellandagarna var lediga, festen fortsatte efter själva dopparedagen. Trettonhelgen hade sina traditioner och sedan avlutades allt med en fest och julgransplundring i januari, tjugondag Knut. Det är inte sällan man ser julgranar utkastade redan på annandagen nu. 

Som du kanske kan ana så omfamnar jag novent samtidigt som jag står kvar vid att julen ska firas ända in i januari. Min julkaka har alltså växt sig ännu större.

Comments (4)

 • Hej Helena!
  Vad roligt att du uppmärksammar Novent! Första Novent är alltid första söndagen i November 🙂

  I vår familj firar vi Novent sedan 2014 (det var min mamma som namngav Novent) och vi har julmys från Novent ända till tjugondag knut, såklart. Jag förstår att man kan tröttna på jul och vill ha ljust och fräscht redan i mellandagarna, men så gör inte vi.

  Glad Novent!

  • Hej Stig Jansson. Berätta mer – jag förstår inte hur du menar. Vilken affärsverksamhet menar du? Jag lyssnar på skön jazz, dricker te, gör goda middagar och tänder ljus. Det är novent för mig. Ser fram emot ditt svar.

   Hälsningar
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.