När vi var i Göteborg hälsade vi på min bror med familj och de bjöd på färska vårrullar, vietnamesiska vårrullar och det var så gott. Vi åt mycket av det förr men liksom glömt bort dem. Kanske för det har känts så meckigt med alla grejer men barnen är ju så stora nu och fixar allt själva. Så vi gjorde det hemma också.
Tidigare har vi gjort färdiga rullar, enklast så, men så mycket roligare att göra egna med sina favoritfyllningar. Och då ha en form med vatten mitt på bordet att blöta rispappret i. Som en blandning av kalla tacos och fondue liksom. Så kul!
Succé, detta blir det mycket av nu i vår. Vårrulle som sagt!
Färska vietnamesiska vårrullar
Ingredienser, 10-12 rullar
500g valfritt protein: räkor, färs, skivad biff, kyckling, tofu, halloumi…
10-12 ark rispapper
1 salladshuvud
50 g okokta glasnudlar
1 avokado
1 gul paprika
1 morot
1/2 gurka
1 knippe koriander
1 dl hackad/skivad vårlök
1 finhackad chili
1 dl hackade jordnötter
Olika marinerade sallader som du kan se recept på HÄR.
Dippsås
1,5 dl vatten
3/4 dl socker
1 dl pressad limessaft
1 1/2 dl fisksås
1 chili
6 vitlök
Kraftig sås
2 msk sweet chili
2 msk ostronsås
1 tsk sesamolja
1 vitlök
1 tsk kinesisk soja
1/2 dl vatten
1/2 lime, pressad
Krämig majjo:
1 dl majonnäs
1 msk sriracha
Snabba dippsåsen:
1/2 dl japansk soja
1/2 dl sweet chili
Gör så här: Koka upp vatten, stäng av plattan och lägg i glasnudlarna i det varma vattnet, låt dra i 5 minuter, häll i durkslag och skölj i kall vatten.
Förbered alla grönsaker: Skiva paprika, gurka, morot och avokado i smala stavar, skär vårlök i tunna strimlor, knipsa av bladen från koriander och strimla sallad. Tillaga önskar protein. Lägg allt på fat samt de kalla glasnudlarna.
Blanda till såser i skålar.
Placera en ugnsfast form mitt på matbordet med alla tillbehör runt om. Koka upp vatten och häll över formen.
Alla runt bordet sänker ner ett rispapper i vattnet och efter bara 30 sekunder lägger detta på sitt fat. Sedan är det bara att bygga upp med önskat innehåll. Förslag på ordning: glasnudlar, strimlad sallad, protein, strimlade grönsaker och toppings samt såser. Lägg som en liten avlång hög, rektangel, mitt på pappret.
Vik sedan försiktigt som ett kuvert, börja med toppen och botten. Ta sedan valfri sida (jag tar höger, vet inte om det är för att jag är högerhänt eller om det är smidigast) och vänd sedan hela paketet mot den rispappersflik som är kvar. Rulla rätt bestämt och dra försiktigt så det blir en fast och tajt rulle.
Redo att dippas och avnjutas!
Och sedan är det ju så vackert med alla färger, färska grönsaker och strukturer. Happy food kan man säga.