Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 oktober, 2020

Bjud på en lyxig afternoon tea med bubbel

Lyxig afternoon tea är ett annonssamarbete med Arvid Nordquist Vinhandel

Att bjuda in till en lyxig afternoon tea är perfekt nu när hösten tar sitt grepp om oss. Ett mycket mysigt och trevligt sätt att umgås med några vänner. I Storbritannien, the motherland of afternoon tea, lyxar man till det med bubbel ovanpå snittarna, sconesen och teet. Det är så ett riktigt afternoon tea ska vara tycker jag.

Här ska jag ge mina bästa tips för en riktigt lyxig afternoon tea.

lyxig afternoon tea

Lyxig afternoon tea med bubbel

Det finns en liten regel när det kommer till afternoon tea och det är att den ska ske i tre steg. För att visa detta har jag gjort det tydligt här på ett våningsfat:

lyxig afternoon tea

Regeln att hålla i är att man ska börja salt och avsluta sött för att där emellan ha scones. En sann tre-stegs-raket.

 1. I botten finns det salta och lite matiga snittar. För att få till den där riktiga engelska upplevelsen kan man med fördel göra trekantsmackor. Två klassiker är cucumbersandwich och lax med färskost. De kan du läsa mer om HÄR. På min lyxiga våningstallrik har jag även gjort snittar med små rosor av prosciutto som du kan se steg-för-steg på HÄR.
 2. Scones! Ingen afternoon tea utan scones. Jag bakar dem med lite grahamsmjöl men det är en smaksak. Recept finner du HÄR.
 3. Toppa med sött. Småkakor, småmuffins, minibakelser eller vad som helst som känns rätt, är rätt. Här har jag minimuffins med gräddig topping smaksatt med hallonsylt. Baka egna muffins eller ta genvägen med färdigbakade – allt ser bra ut med topping.

lyxig afternoon tea

Pajer i portionsformar är perfekt för afternoon tea. Då det är höst och säsong för svamp så har jag här gjort kantarellpaj med bacon, brieost och hasselnötter. Recept ser du HÄR. Går att baka en stor också så klart och ge pajbitar.

Den här kanatrellpajen med bacon är mustig och salt så den passar alldeles utmärkt till KWV Cuvée Rosé som är ett fruktigt och något sötare mousserande vin. Passar bra som motpol till de salta och som kompis till det söta. KWV Cuvée Rosé är ett vin med låg alkoholhalt vilket verkligen passar på en eftermiddagstillställning.

Att dessutom flaskan är supersnygg och gör sig så bra på ett bord som detta är ju verkligen en bonus.

lyxig afternoon tea

Till scones vill man ju ha sylt och det är härligt att ha flera sorter tex hallon och aprikos. Sedan kan man diskutera om det ska vara smör eller färskost på sconesen också men jag gör det enkelt, jag har båda!

Och smöret det rullar jag med smörkule-spatlar. Blir ju så mycket snyggare och det vill man ju helt klart åt när det ska vara en lyxig afternoon tea.

lyxig afternoon tea

Med tanke på flaskans design – visst blev det passande med prosciutto-rosorna? De kommer garanterat göra succé på din tebjudning.

Vad dricker man för te på en tebjudning?

Om du är i tex London och får en meny får du en hel drös olika teer att välja på. Oftast, ska erkännas, så väljer jag något svart och “vanligt” som Earl Grey för att det inte ska ta över allt det goda vi ska äta. Men så här på hösten där det är lite mustigt som jag önskar vill jag servera ett rökigt lapsang-te. Det går dessutom mycket bra ihop med det söta mousserande vinet.

Trekantsmackor är verkligen synonymt med engelsk tebjudning. När jag fått dem vid besök i London har jag saknat sältan i dem men med vårt vanliga bordssmör får man fram det fint i gurkmackan.

lyxig afternoon tea

Scones är bland det första jag lärde mig baka på helt egen hand som barn. Det är liksom alltid rätt läge för scones kan jag tycka. Här på min tebjudning är de en given del.

Den bästa blandningen av sött och salt samt bubbligt.

Det slår aldrig fel – fast man ätit en massa och dessutom fått efterrätt är man alltid sugen på något mer sött. En liten skål chokladpraliner är precis det man vill ha. Och så vackert också eller hur?!

Då ett bord av det här slaget snabbt fylls med porslin, koppar, glas och serveringsfat så finns det knappt plats för dekorationer så som bordsbuketter. Jag väljer då att gå på en säger en riktigt rejäl bukett. Den får stå i änden av bordet där den inte är i vägen men syns som allra mest! Som en drottning.

Hoppas du blev inspirerad till att bjuda in till en mysig höstbjudning och lyxig afternoon tea.

Comments (4)

 • Jag som älskar tillställningar med tema!! Nu blev jag taggad. Så fint du har gjort. Tre riktigt bra och inspirerande inlägg.

  • Hej Inger. Vad härligt att du tycker det ser gott ut. Ja, detta är ett förslag från mig och det är fritt fram att lägga till och dra ifrån så du kan välja lemoncurd. Som jag brukar äta afternoon tea serveras allt samtidigt och man äter och dricker precis som man vill. Hur brukar du göra och äta afternoon tea?

   Med vänlig hälsning,
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.